Kot so sporočili s PU-ja Nova Gorica, se je 27-letni jadralni padalec, sicer državljan Češke, poškodoval pri zasilnem pristanku med Bavškim Grintovcem in Svinjakom na nadmorski višini približno 1600 metrov.

Na kraju so posredovali gorski reševalci iz Bovca in posadka helikopterja letalske policijske enote z dežurno ekipo gorskih reševalcev z Brnika. Poškodovanega padalca so prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Policisti bodo o nesreči obvestili tudi novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Ekipa za reševanje v gorah je s posadko policijskega helikopterja v preteklih dneh večkrat reševala življenja. Foto: PU Kranj
Ekipa za reševanje v gorah je s posadko policijskega helikopterja v preteklih dneh večkrat reševala življenja. Foto: PU Kranj

V gorah v zadnjih dneh več intervencij

Ekipa za reševanje v gorah je s posadko policijskega helikopterja pretekli podaljšan konec tedna morala sicer posredovati večkrat. V soboto so v treh primerih reševali planince. Nekaj minut čez pol deseto dopoldne se je v bližini kraja Poče na območju občine Cerkno poškodovala 78-letna planinka. Med vzponom na Porezen ji je namreč zdrsnilo na ozki poti, nato je padla približno devet metrov po strmem travnatem pobočju in si pri tem poškodovala glavo. S PU-ja Nova Gorica so sporočili, da je planinka hodila v skupini večjega števila planincev iz Poč proti Poreznu. Na kraju nesreče so ji nudili pomoč reševalci Gorskoreševalne službe Tolmin in cerkniški gasilci. Poškodovanko so s policijskim helikopterjem v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah z Brnika prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Ob 15. uri sta dva tuja planinca na območju Skute neustrezno opremljena obtičala na snegu. Nekaj minut pred 17. uro pa je prav tako tujemu planincu pri sestopu zdrsnilo na manjšem snežišču nad Zgornjo Krmo. Drsel je okoli 100 metrov, pri tem pa si je poškodoval glavo in ramo, pa so sporočili s PU-ja Kranj.

Na Mangartu se je poškodoval turni smučar, na Ojstrici sta se zaplezala dva plezalca

V petek pa je policijski helikopter življenje reševal dvakrat. Na Mangartu se je poškodoval turni smučar, z območja Ojstrice pa so rešili tudi dva zaplezana plezalca. Nekaj reševanj so ekipe Gorske reševalne zveze Slovenije opravile tudi na klasičen način.

Kot so poudarili kranjski policisti, je sezona nesreč "zagon očitno dobila tudi v gorah", zato so pozvali k odgovornim odločitvam in varnemu obisku gora. "Še vedno nevarnost ponekod predstavlja sneg, tveganje pa zvišuje še vročina. Kako se bo izlet ali vzpon končal, je odvisno od vsakega posameznika. Vsem želimo varen povratek v dolino," so zapisali.