Bilal Bosnić, pridigar na odprtju sunitske molilnice v Ljubljani, med eno izmed pridig pred zastavo zloglasne Islamske države. Foto: Youtube
Bilal Bosnić, pridigar na odprtju sunitske molilnice v Ljubljani, med eno izmed pridig pred zastavo zloglasne Islamske države. Foto: Youtube

Po neuradnih podatkih časopisa Delo je Sova leta 2012 ugotavljala, da zagovorniki radikalnega islama še ne pomenijo neposredne grožnje nacionalni varnosti Slovenije, a bi se po ugotovitvah agencije to v prihodnosti lahko spremenilo.

Kulturni sunitski muslimanski društvi, eno se imenuje El-Iman, drugo pa Ensarud-Din, namreč obiskujejo pridigarji, ki imajo osebne stike z osebami na Balkanu in v delu Evrope, ki promovirajo nasilje proti Zahodu.

Sova je po podatkih Dela zaznala vsaj dva pridigarja, ki naj bi imela stike z navedenima društvoma. Gre za pridigarja, ki sta v regiji zelo znana in delujeta na razdalji Dunaj-BiH, enega izmed njiju pa so bošnjaški organi povezovali s terorističnim dejanjem, za katerega je bil obsojen njihov državljan, kar je pridigar zanikal. Delo sicer pozna njuni imeni, vendar ju "iz varnostnih pomislekov" ni razkrilo.

V BiH-u aretirani Bosnić gost v Ljubljani
Precej bolj javen je bil obisk enega od neformalnih vodij vahabistične struje muslimanske skupnosti v Bosni in Hercegovini Huseina Bilala Bosnića, ki je januarja leta 2011 pridigal na odprtju sunitske molilnice oziroma ali mesdžida v Ljubljani.

Prav Bosnić je bil po poročanju bosansko-hercegovskih medijev skupaj s še 14 osebami v sredo aretiran v BiH-u zaradi domnevnega terorizma oziroma financiranja teroristične dejavnosti, javnega spodbujanja takih dejavnosti in novačenja zanje ter organizacije teroristične skupine.

Vsi trije pridigarji veljajo za pomembne voditelje vahabitov v BiH-u, pri čemer pa predstavniki te struje tako imenovanje zavračajo, češ da so vsi muslimani muslimani.

Sova naj bi obvestila policijo in tožilstvo
Delo še poroča, da naj bi Sova leta 2012 obvestila policijo in specializirano državno tožilstvo o sumu pripravljalnih dejanj storitve kaznivega dejanja terorizma, ki naj bi jih izvajal skrajni islamist, sicer tuji državljan. Ni sicer jasno, ali so se ta pripravljalna dejanja odvila v Sloveniji ali v povezavi s slovenskimi državljani, piše Delo. Policija informacij ni hotela komentirati.

V Siriji tudi slovenski državljani
Sova naj bi po pisanju Dela dejavnosti "islamskih skrajnežev" v Sloveniji spremljala že od konca devetdesetih let. Delo spominja na izjavo nekdanje predsednice parlamentarne komisije o ekstremizmu Maje Dimitrovski, ki je dejala, da je notranji minister v odhajanju Gregor Virant povedal, da se na sirskih bojiščih borijo tudi trije slovenski državljani.