Mariborsko sodišče je računalničarja, ki je izdelal zlonamerni program, obsodilo na štiri leta in 10 mesecev zapora. Foto: BoBo
Mariborsko sodišče je računalničarja, ki je izdelal zlonamerni program, obsodilo na štiri leta in 10 mesecev zapora. Foto: BoBo
Škoda, ki so jo povzročili na več tisoč računalnikih po vsem svetu, je ocenjena na več deset milijonov evrov. Foto: EPA

Za njegovo nekdanjo partnerico Nušo Čoh pa je mariborsko sodišče odločilo, da je kriva pranja denarja, in jo obsodilo na osem mesecev pogojno.

Škorjancu je sodišče poleg zaporne kazni naložilo še 3.000 evrov denarne kazni in poplačilo stroškov, ki pa bodo glede na dolgotrajen potek sojenja in sodelovanje slovenske policije z ameriškim FBI-jem najverjetneje zelo visoki. Ob tem bo ostal brez nezakonito pridobljene premoženjske koristi v obliki stanovanja in osebnega avtomobila.

Tako Škorjanc kot Čohova se bosta na izrečeni kazni pritožila, enako pa je napovedalo tudi tožilstvo, ki je za Škorjanca zahtevalo sedem let in šest mesecev zapora ter 10.000 evrov denarne kazni.

Več deset milijonov škode po svetu
Obtožnica je štajerskega računalničarja bremenila izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme, pomoči pri nezakonitem početju in pranja denarja.

Škorjanc, znan pod vzdevkom Iserdo, je med marcem 2008 in majem 2011 izdelal program, s katerim je bilo mogoče vdreti v tuje informacijske sisteme.

Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki naj bi s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa.

Po navedbah tožilstva so kupci njegov proizvod uporabljali kot "orodje" za izvajanje nezakonitih dejanj, kot je kraja gesel in drugih tajnih podatkov. Škorjanc pa jim je pri tem svetoval in dajal navodila za uporabo.

S prodajo sporne kode je zaslužil najmanj 114.000 evrov, medtem ko škodo, ki so jo drugi s to kodo povzročili na več tisoč računalnikih po vsem svetu, po navedbah tožilstva ocenjujejo na več deset milijonov evrov.

S Škorjancem je na zatožni klopi ves čas sedelo njegovo nekdanje dekle Nuša Čoh, na bančni račun katere so kupci kode nakazovali denar, ona pa je ta denar v gotovini prinašala Škorjancu.

Sodišče ji je izreklo obsodbo za pomoč pri pranju denarja, čeprav je sama že ob začetku sojenja avgusta lani zanikala krivdo, češ da ni vedela, da gre za "umazan denar".

Njen odvetnik Borut Mihurko je povedal, da so bili v osnovi zadovoljni, da je dokazni postopek pokazal, da Čohova ni vedela, da je denar nezakonitega izvora. "Vprašanje o tem, ali bi to morala vedeti, pa je precej hipotetično in relativno, zato bomo argumente soočili pred pritožbenim sodiščem," je dejal Mihurko.