Na omenjenem območju naj bi nastalo za več kot 50.000 kun škode. Foto: RTV SLO
Na omenjenem območju naj bi nastalo za več kot 50.000 kun škode. Foto: RTV SLO
Zvon Ena Holding
V Holdingu Zvon ena so nad obtožnico presenečeni in pravijo, da naloga za gradnjo niso izdali, ampak so se le dogovarjali za čiščenje terena in zasaditev oljk. Foto: Zvon Ena Holding

.
Sole Orto, ki je v večinski lasti finančne družbe Zvon Ena, namerava v Supetru na Braču, na območju, kjer gradnja ni dovoljena, skupaj s slovensko-hrvaškim podjetnikom Ivanom Kapetanovićem zgraditi turistično naselje, čemur Hrvaška nasprotuje.

Projekt brez gradbenega dovoljenja
Občinsko tožilstvo iz Supetra je obtožni predlog zoper Vidnarjevo in Kapetanovića že poslalo na sodišče. Vidnarjevi in Kapetanoviću grozi od 14 do 18 mesecev zaporne kazni, denarna kazen do 180.000 kun in triletna prepoved gradbenih del.

Hrvaško tožilstvo je prvič v zgodovini hrvaškega sodstva zahtevalo zapor za črnograditelja. Obtoženima poleg protipravne gradnje, izgradnje stopnišča v zaščitenem priobalnem pasu in izvedbe pripravljalnih del za cesto očitajo tudi poseg v zaščiteni gozd. Vidnarjeva in Kapetanović sta se projekta gradnje lotila skupaj z še nekaj investitorji s Hrvaške. Projekt naj bi se raztezal na skoraj 170 hektarjih površin, imenoval pa bi se Hrvaška Sardinija.

V Holdingu Zvon Ena naročil za izgradnjo niso dali
V Holdingu Zvon ena, ki je pred dvema letoma kupil splitsko podjetje Sole Otro in z njim tudi 32 hektarov zemljišča z vilo na Braču, so nad obtožnico presenečeni. Dejali so, da naročil za kakršnokoli izgradnjo niso dali, da pa so se le dogovarjali za čiščenje terena in nasaditev oljk.

Investitorji pravijo, da bodo kljub morebitni odločitvi sodišča, ki jim lahko za tri leta prepove gradnjo, načrtovano letovišče zgradili, vendar šele ko bo zanj sprejet prostorski plan in ko bodo za gradnjo dobili vsa potrebna dovoljenja.