Državna tožilka je opozorila, da gre za simboličen napad na celoten pravosodni sistem, kar daje dejanju posebno težo. Foto: Pixabay
Državna tožilka je opozorila, da gre za simboličen napad na celoten pravosodni sistem, kar daje dejanju posebno težo. Foto: Pixabay

Zajc je 15. septembra 2014 na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel vojaško ročno bombo.

Zajca so na prvem sojenju zaradi poskusa uboja obsodili na sedem let zapora, sodbo pa je nato višje sodišče razveljavilo. V ponovljenem postopku je okrožna državna tožilka spoznala, da Zajcu tega kaznivega dejanja ni mogoče očitati. Spremenjena obtožnica ga je tako bremenila povzročitve splošne nevarnosti na škodo upokojene tožilke in njene družine, ne pa tudi sosedov.

Zaradi povzročitve splošne nevarnosti so ga septembra lani obsodili na štiri leta in dva meseca zapora, h kazni pa je sodišče prištelo še pol leta zapora zaradi prometa z orožjem. Ko je odločitvi senata ljubljanskega okrožnega sodišča pritrdilo še ljubljansko višje sodišče, je sodba postala pravnomočna, poročajo Delo in Slovenske novice.

Tožilstvo: Simboličen napad na pravosodni sistem
Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Kot so v pritožbi zatrjevali njegovi zagovorniki iz odvetniške družbe Čeferin, je Zajc s svojim dejanjem sicer ogrozil varnost tožilke, ne pa tudi njenih družinskih članov. Tožilstvo, ki je za Zajca predlagalo enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, pa je sodišču očitalo, da je oteževalnim okoliščinam namenilo premajhno pozornost.

Med drugim je opozorilo, da je Zajc kaznivo dejanje storil le tri dni po tem, ko je prišel iz zapora, in da je bila žrtev dejanja državna tožilka, kar daje dejanju posebno težo, saj gre za simboličen napad na celoten pravosodni sistem.