Okrožno sodišče v Ljubljani je napadalcu dosodilo višjo kazen od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo. To je sporočilo tistim, ki bi se še odločali za napad na predstavnike pravosodja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Okrožno sodišče v Ljubljani je napadalcu dosodilo višjo kazen od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo. To je sporočilo tistim, ki bi se še odločali za napad na predstavnike pravosodja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Bombašu štiri leta zaporne kazni

Tožilka je za obtoženega Matevža Zajca sicer predlagala šest let in pet mesecev zaporne kazni, kar pa je bila po mnenju senata sodišča pretirana kazen. Kot olajševalno okoliščino so pri izreku dolžine kazni upoštevali, da zaradi eksplozije vojaške ročne bombe ni bil nihče poškodovan, in obtoženčeve težke družinske razmere.

Napad se je zgodil 15. septembra 2014, le tri dni zatem, ko je Zajc prišel iz zapora. Na dvorišču nekdanje tožilke je odjeknila eksplozija vojaške ročne bombe, ki je poškodovala tožilkino hišo in tam parkirano vozilo, hujših posledic pa ni bilo. Tedaj še tožilka Jožica Boljte Brus je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, bomba je eksplodirala 8,6 metra stran od vetrolova.

Naročil naj bi neki Mile
S tem, da je čez ograjo na dvorišče vrgel bombo, kar naj bi Zajcu naročil neki Mile, je po mnenju senata ogrožal tako varnost Boljte Brusove kot tudi varnost drugih družinskih članov, ki so bili takrat v hiši. Sodnica je v današnjem izreku sodbe izpostavila, da je Zajc privolil v to, da bo zaradi vržene bombe nekdo poškodovan in da bo nastala premoženjska škoda. Poleg tega pred dejanjem ni mogel izključiti, da ravno v tistem trenutku ne bo nihče šel v garažo, v vratih katere so našli delčke eksplodirane bombe.

Po mnenju senata je Zajc skoraj zagotovo vedel, da je v napadeni hiši živela tožilka, saj je živel v neposredni bližini. Senat prav tako meni, da obtoženi na napad pred hišo ni čakal dlje časa, ampak je bombo odvrgel takoj, ko je prišel do dvorišča. Še vedno pa je imel dovolj časa, da je videl svetlobo iz vetrobrana in dve parkirani vozili ter bi po pozni uri lahko sklepal, da je nekdo doma.

Sodnica je še izpostavila, da je obtoženi povzročil škodo družini, ki nima z njim nobene povezave. Senat je zaradi strahu in premoženjske škode družini določil okoli 10.000 evrov odškodnine, zaradi prestajanja duševnih bolečin pa jih je napotil na pravdo.

Povratnik
Zajc je bombo vrgel le tri dni po prihodu iz zapora. Ob koncu izreka sodbe je sodnica zato izrazila upanje, da bo obsojeni ob ponovnem prihodu na prostost pred svojimi dejanji pomislil, kaj lahko ta povzročijo drugim.

Sodišče je obtoženemu podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe, obtoženčev odvetnik Luka Zajc pa se za zdaj nagiba k temu, da sodbe ne bo izpodbijal s pritožbo.

Dobil že deset let
Ljubljansko okrožno sodišče je Zajca junija lani obsodilo na deset let in tri mesece zapora. Ocenilo je, da je Zajc kriv poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, češ da izvedeni dokazi ne potrjujejo večine ugotovitev okrožnega sodišča, in jo vrnilo v ponovno sojenje pred drug senat.

Bombašu štiri leta zaporne kazni