Po odločitvi vrhovnega sodišča bo, kot kaže, treba v določenem delu ponoviti sojenje v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper, v kateri so bili na zaporne kazni obsojeni nekdanji direktor Luke Koper Robert Časar, nekdanji poslanec SNS-a Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. Foto: Eugenija Carl
Po odločitvi vrhovnega sodišča bo, kot kaže, treba v določenem delu ponoviti sojenje v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper, v kateri so bili na zaporne kazni obsojeni nekdanji direktor Luke Koper Robert Časar, nekdanji poslanec SNS-a Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. Foto: Eugenija Carl
Luka Koper
Luka Koper je zelo neuspešna v odškodninskih tožbah proti nekdanji Časarjevi upravi. Okrožno sodišče je ta teden zavrnilo tožbeni zahtevek Luke Koper v vrednosti enega milijona evrov zaradi nakupa objekta Luna v Sežani, v dveh dodatnih tožbah pa so odločili, da oškodovanja ni bilo. Foto: BoBo

Po poročanju Primorskih novic bo po odločitvi vrhovnega sodišča treba v določenem delu ponoviti sojenje v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper, v kateri so bili na zaporne kazni obsojeni nekdanji direktor Luke Koper Robert Časar, nekdanji poslanec SNS-a Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. Vendar po neuradnih informacijah vrhovni sodniki niso bistveno posegali v dosojene zaporne kazni.

Razveljavili naj bi del sodbe, ki se nanaša na kaznivo dejanje jemanja oziroma dajanja daril in na odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi. Časar bi moral npr. vrniti 86.000 evrov, ki naj bi mu jih kot podkupnino pri nepremičninskih poslih v bližini Sežane dal Mikuž. Ker tega doslej ni storil, je državno pravobranilstvo že zahtevalo izvršbo na njegovih nepremičninah.

Podrobnosti o odločitvi vrhovnih sodnikov sicer še niso uradno znane, saj sodišče sodbe še ni vročilo strankam. Predsednica koprskega okrožnega sodišča pa je potrdila, da so vrhovni sodniki že sprejeli zahtevo za varstvo zakonitosti odločitev.

Časarju je okrožno sodišče najprej prisodilo šest let zaporne kazni, višje sodišče pa jo je zmanjšalo za tri mesece. Po pravnomočni obsodbi je konec leta 2013 pobegnil v Dominikansko republiko, ki ga je februarja letos izgnala v Francijo, od koder so ga v Slovenijo privedli sredi marca.

Časar ostaja v ječi
Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je za Primorske novice povedal, da Časar ostaja v zaporu na Dobu. Če bi vrhovni sodniki razveljavili celotno sodbo, pa bi ga nemudoma izpustili iz zapora.

Na pravnomočno sodbo so zahtevo za varstvo zakonitosti vložili vsi trije obsojeni. Prijatelja so po dveh tretjinah prisojene enotne kazni šestih let (obsojen je bil namreč tudi zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja) že izpustili iz zapora, Mikuž pa prestaja triletno zaporno kazen.

Luka Koper izgublja proti Časarju
Luka Koper je zelo neuspešna v odškodninskih tožbah proti nekdanji Časarjevi upravi. Okrožno sodišče je ta teden zavrnilo tožbeni zahtevek Luke Koper v vrednosti enega milijona evrov zaradi nakupa objekta Luna v Sežani, v dveh dodatnih tožbah pa so odločili, da oškodovanja ni bilo.

Koprsko okrožno sodišče je lani jeseni sicer odločilo, da morata Časar in nekdanji član uprave Aldo Babič Luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Luka Koper je v tej tožbi zahtevala povrnitev štirih milijonov evrov škode.

Na sodbo so se pritožili tako Luka Koper kot oba obsojena, višje sodišče pa je zdaj sodbo prvostopenjskega sodišča zavrnilo, tako da Časarju in Babiču zneska ni treba vrniti podjetju. V Luki Koper se o uvedbi izredne revizije na to odločitev še odločajo.

Na sodišču pa potekata postopka tožbe v zvezi z ekološkima podjetjema Ecoporto in Adriasole, kjer naj bi Časarjeva uprava Luki povzročila za 4,8 milijona evrov škode in 19 milijonov evrov težko odškodninsko tožbo v zvezi z vstopom Luke v slovaški holding TTI.