Branko Maček bo desetletje preživel v zaporu. Foto: MMC RTV SLO
Branko Maček bo desetletje preživel v zaporu. Foto: MMC RTV SLO
Maček za deset let v zapor

Tožilstvo je za Mačka zahtevalo najvišjo mogočo kazen, 12 let zapora. Sodišče je predlagano kazen znižalo za dve leti, strinjalo pa se je z dodatno kaznijo odvzema vozniškega dovoljenja za obdobje petih let. Plačati bo moral tudi vse stroške sojenja. Z izrečeno kaznijo sta se strinjala tudi pravna pooblaščenca oškodovanih.

Mačku je sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevalo prejšnjo nekaznovanost, obžalovanje tragičnega dogodka in zmanjšano prištevnost. Tožilec je s sodbo zadovoljen, a je kljub vsemu dejal, da bi sodišče lahko poseglo po najvišji možni, 12-letni kazni. Kazen 10 let je še vedno najvišja izrečena kazen za takšno dejanje. Mačka na izrek sodbe ni bilo.

Starši žrtev spremljali vse obravnave
Marjana Kračun
, mati pokojnega Petra Kračuna je novinarki Nadi Kumer za TV Slovenija povedala, da je konec procesa nekakšno olajšanje, saj je s tem odpadla teža bremen spremljanja obravnav. teh je bilo več kot deset, starši pa so bili prisotni na vseh.
"Pred skoraj tremi leti smo zgubili sina in s pozitivno voljo nekako gremo naprej," je dejala Petrova mati in dodala, da so tri leta za svojce dolgo obdobje, a da kljub temu meni, da je bil "glede na sodno prakso v Sloveniji, proces zaključen v roku, ki bi lahko bil vzgled za prihodnje obravnave."

Maček vozil vinjen in v napačno smer
Maček je leta 2009 v močno vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi ljudje. Maček je na torkovi obravnavi izjavil, da mu je iskreno žal za nesrečo in da dogodek obžaluje.

Preživela le ena sopotnica, trije mladi umrli
Maček je nesrečo povzročil med vožnjo po napačni strani avtoceste, pred tem pa naj bi spil tri steklenice penine. V trčenju so umrli trije mladi Celjani, 24-letni voznik Peter Kračun, 21-letna Tjaša Koštomaj in 22-letna Nataša Godec. Jerneja Rošker, edina preživela, je bila hudo ranjena.

Maček za deset let v zapor