Črna kronika
Violeta Tomič
Sodišče je poleg plačila odškodnine naložilo tudi objavo javnega opravičila Violeti Tomić. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo

Dodaj v

Sodišče: Nova24TV mora plačati 6.000 evrov odškodnine Violeti Tomić

Sodba še ni pravnomočna
8. junij 2018 ob 10:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljansko okrajno sodišče je odločilo, da mora Nova24TV oz. družba Nova hiša poslanki Levice Violeti Tomić zaradi žaljivega prispevka, ki so ga objavili avgusta lani, plačati 6.000 evrov odškodnine.

Portal Nova24TV je avgusta lani objavil prispevek z naslovom "Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je "luftala" v hotkah na trajektu za Vis". Sodišče meni, da pridobitev fotografij poslanke s strani bralca ni sporna, čeprav so bile te posnete brez vedenja in soglasja poslanke, ko je bila ta na zasebnem dopustu.

Tomićeva je namreč kot igralka in poslanka absolutno javna oseba, zato fotografije, posnete brez soglasja, ne pomenijo posega v njeno zasebno življenje. Vendar pa je drugače z besedilom, ki je po mnenju sodišča žaljivo. Prav tako so se pod prispevkom zvrstili anonimni žaljivi komentarji.

"Odločitev sodišča je pomembna. V konkretnem primeru gre po našem mnenju za sovražni govor, s katerim se zastruplja slovenski družbeni in politični prostor," je povedal pooblaščenec Tomićeve odvetnik Stojan Zdolšek.

Grob poseg v svobodo govora?
Zastopnik toženega medija odvetnik Radovan Cerjak je medtem odločitev sodišča označil za grob poseg v svobodo govora in napovedal pritožbo. "Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu," so njegovo izjavo povzeli na spletni strani Nova24TV. Po njegovem mnenju se je namreč sodišče neupravičeno oprlo le na komentarje uporabnikov, ki ne izražajo stališča medija in so bili pozneje tudi izbrisani.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 08.06.2018 ob 10:33
Bravo Violeta, to do večine Slovencev zelo sovražno, posmehljivo in žaljivo TV, je treba za vsak žaljiv prispevek tožiti, pa se bodo počasi umirili!
Nekajkrat sem preklopil na ta program in se vedno že po nekaj minutah umaknil z njega, kajti tako enostranske in populistične TV še nisem videl. Vsi, ki razmišljamo drugače, kot veliki vodja, smo že sovražniki, vse povprek se žali ali pa se jim posmehuje! Res, prav ogabno!
In potem se Janšini volilci čudijo, zakaj ga nihče (razen njih seveda) ne mara. In ta trenutna njegova prijaznost je samo krinka, ker bi rad sestavil vlado. Človek pač, tako kot žival, svojega značaja ne more zamenjati! Žalostno pa je, da se morajo tako obnašati tudi njegovi najožji sodelavci, drugače mu niso "všečni"!
Geres*
# 08.06.2018 ob 10:51
Violeta mi je antipaticna, ampak mediji si takega procanja pac ne bi smeli dovoliti. Prav je, da je sla v tozbo, bodo naslednjic dvakrat premislili, kaj klobasajo. Kazen je pa mila.
iufhdfewd
# 08.06.2018 ob 11:30
Zanimivo da se nova24tv obravnava kot medij.Neki minimalni standardi bi vseeno morali veljati za status medija.
bleeeee
# 08.06.2018 ob 11:33
Sem si prebral članek. Razen tega, da vsebuje nekaj fotografij s trajekta, gre zgodba takole:

V uvodu:

Pred peklensko vročino v Ljubljani je poslanka skupine Levica Violeta Tomić pobegnila na hrvaški otok Vis, ki je po drugi svetovni vojni vse do demilitarizacije otoka z začetkom Domovinske vojne ostal v celoti vojaška cona. Za turiste je zdaj dostopen že več kot dve desetletji, tja pa je odšla tudi Tomićeva – vendar je bil njen prihod na Vis vse prej kot eleganten. Prav tako je otok Vis postal meka za ostale slovenske kaviar levičarje, saj so tam opazili sveže poročen par – Delovo pisunko Anuško Delić in lobista Francija Zavrla, v zalivu Rukavac pa je dopust preživljal Kardeljev vnuk Igor Šoltes.

In v zaključku:

“Romarska” pot za komuniste
Otok Vis je bil sicer dolga desetletja pod vojaško oblastjo JLA, kjer je nastala tudi velika pomorsko-vojaška baza JLA z več kot 20 objekti, med katerimi so vojašnice, podzemni bunkerji, rovi in celo podmorsko sidrišče. Znamenit pa je tudi po t. i. Titovi špilji, kjer se je Tito nič kaj herojsko skrival med 2. svetovno vojno. Ne dvomimo, da je Tomićeva med svojim dopustom na Visu “romala” tudi do tja, če že komunistični diktator in zgodovina otoka Vis nista bila ravno povod za njeno odločitev, kje bo letos dopustovala.


Absolutno nisem privrženec Levice in bi bil sposoben podpreti za dobro države tudi desnico, recimo NSi. Ampak tole je preprosto - blaznost.
iufhdfewd
# 08.06.2018 ob 10:45
""Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu," so njegovo izjavo povzeli na spletni strani Nova24TV"

Isto kot pri tistem lažnivem sodniku,je izjavil da bo internacionaliziral zadevo.Ne verjamem da mednarodna sodišča prenesejo toliko sramote.
sm0ve
# 08.06.2018 ob 11:15
A to pomeni, da bo tudi tomičeva financirana iz Madžarske?
Guinness
# 08.06.2018 ob 10:49
Ah, kaj pa je 6000 za Orbanove. Veliko bolj vzgojno bo, ce stranke zaradi zaljivih in laznjivih prispevkov ne gredo v koalicijo z njimi. Prakticno vse, s katerimi bi se sedaj radi imeli v koaliciji, so nizkotno "obdelali" na svojih propagandnih medijih.
Lluka
# 08.06.2018 ob 11:15
A imajo v Italiji kakšen medij, kjer jih še danes preganjajo Rimljani? Mogoče skandinavci... ki jih preganjajo Vikingi.... kajti novo24 preganjajo UDBA, partizani in rdeča zvezda...
5tane
# 08.06.2018 ob 11:30
Članek je bil zelo žaljiv in po mojem mnenju je 6000 EUR čisto premalo.
Valuk_
# 08.06.2018 ob 11:25
Dvakrat sem odprl Nova24TV. O bog.. kar zmrazilo me je. Čudim, se da je lahko kaj takega sploh dovoljeno. Še 10 let nazaj bi bilo kaj takega nedopustno.. zdaj pa se kar stran gleda..neverjetno.
bleeeee
# 08.06.2018 ob 10:59
Novo24TV in podobne medije potrebujemo. Ko predolgo brskam po internetu in berem misli drugih, se včasih zgodi, da podvomim v lastno prisebnost in pomislim, da vzporedna resničnost, v kateri očitno živi del slovenske populacije, vendarle ni povsem imaginarna. Takrat kliknem na Nova24TV, kjer mi v samo nekaj sekundah odpravijo vse dvome. Hvala!
woodoo
# 08.06.2018 ob 11:57
Če je to začetek neke prakse, da se izognemo širjenju sovraštva potem je to zelo dobro :)
Glede članka bom vseeno izpostavil komentatorje. Violeto so pošiljali vemo kam, ji pripisali pridevnike, ki normalnemu človeku niti ne padejo na misel. In za komentatorje je zadolžen moderator - v tem primeru Nova24.
Komentarji so bili izbrisani šele, ko je Violeta sprožila sodni spor.

Ni potreba nobenemu, da sprejema Neslovence, kristjane, muslimane, sosede, politične nasprotnike, gaye, borce, javne uslužbence, kulturnike,.... le bodite ljudje in jim pustite živeti njihovo življenje. Ni vam jih treba razčlovečiti, če se ne strinjate z njihovim načinom življenja.
Moja pravica do svobode govora se konča tam, kjer se začne pravica nekoga drugega.
oliva
# 08.06.2018 ob 11:47
".... Violeta Tomić pobegnila na hrvaški otok Vis, ki je po drugi svetovni vojni vse do demilitarizacije otoka z začetkom Domovinske vojne ostal v celoti vojaška cona. Za turiste je zdaj dostopen že več kot dve desetletji, tja pa je odšla tudi Tomićeva – vendar je bil njen prihod na Vis vse prej kot eleganten. Prav tako je otok Vis postal meka za ostale slovenske kaviar levičarje,...."

Čakaj, ali ne hodi tudi GRIMS na Vis?
"Kaviar levičar Grims beži na Vis"?
Hudo, kakšen dober naslov za kako Novo. :D
jurica
# 08.06.2018 ob 11:25
Upam da Violeta nakaže ta denar za begunce in jim pove, da časti Nova24TV...
Binder Dandet
# 08.06.2018 ob 11:26
Malo sem si prebral članek. Svašta. Avtor bi si moral štil iz riti potegnat, ker to pa res ni noben nivo.
opusdei
# 08.06.2018 ob 11:27
Še komentatorje pod spornim člankom naj najdejo in vsakemu enaka kazen.
provni
# 08.06.2018 ob 10:48
Pravilno.
gnusfraba
# 08.06.2018 ob 11:50
Ne se čuditi. Slog in globina prispevkov Nova24TV je pač u nulo prilagojen njihovi ciljni publiki.
oliva
# 08.06.2018 ob 11:48
"V ZL tako radi poudarjajo delavce, "

Ja.
In kakšno zvezo ima to s čimerkoli v tej debati?
dark sun
# 08.06.2018 ob 11:51
DNO "novinarstva". Do kraja irelevantno je, ali gre za V. Tomić ali kogarkoli; omenjanje "rdečih" ali nerdečih je v tem kontekstu streljanje popolnoma mimo tarče. Če bi bil omenjeni medij vsaj približno profesionalen, takšen "članek" sploh ne bi bil objavljen.
stewie
# 08.06.2018 ob 11:48
Atlet400, a sedaj je pa še ona sama kriva, ker je pač kot javna osebnost zahtevala odškodnino za nizkotno poročanje o sebi s strani medija, ki je znan po pljuvanju in žaljenju na najnižji možni ravni, financiran pa s strani mogotcev sumljivega slovesa, ki mislijo, da jim denar lahko kupi vse?
A če bi tebe kak tak medij slikal na javnem wcju in pripisal, da si "opletal z njim", kaj bi storil? Ponižno šel do njih in rekel - sto evrov na roke, pa smo si bot?
Ples
# 08.06.2018 ob 12:04
@oliva
Čakaj, ali ne hodi tudi GRIMS na Vis?

Grims je bil po besedah Violete točno takrat točno na tem trajektu ...
Ni_Nicka
# 08.06.2018 ob 11:26
Z vsemi topovi nad žute cajtnge! Bravo Violeta!
pohorjezeleno
# 08.06.2018 ob 12:15
Ženska mi je antipatična do amena. Ampak taki naslovi (Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je "luftala" v hotkah na trajektu za Vis) so pa delo maloumnega "novinarja".
oliva
# 08.06.2018 ob 12:08
Ko sem šla prvič na nek ta medij, dejansko nisem mogla verjet.
Saj sploh ne morem opisat, kako sem se počutila.
Zraven pa tudi žalost in sram. Mene je bilo sram, da tisto je, da to berem.... da so eni ljudje v (TAKIH) vzporednih vesoljih, v takih bad tripih..... :(
oliva
# 08.06.2018 ob 11:54
To je VELIK problem in je čisto prav, da je prispevek, da vidimo in da lahko steče mal debate.
Tole namreč zastruplja VES javni diskurz.
To ni nobena svoboda govora, to je dejansko sovražni govor, ker ne gre samo za žalitve, pač pa ima namen škodovanja, blatenja, grobega posega v OSEBNI prostor in dostojanstvo osebe.

Ne predstavljam si, da bi na katerikoli 'levi', še tako bedni tv oz. mediju lahko karkoli podobnega prebrali o recimo poslanki LJudmili Novak.
Ali Romani Tomc. Itd.

Če že zakoni dopuščajo, da nekdo, domnevno celo financiran s strani druge države, ki ima celo interes, politični in kapitalski, fura medij in je recimo nizek nivo, pa nikakor ne morejo dopuščati laži, ponarejanj, podtikanj in blatenja!
aktivist
# 08.06.2018 ob 11:36
To noro24 je treba prepovedat. Danes se vsake neumnosti neumnosti lahko pisejo. In vsak, ki je vsaj pol pismen je lahko novinar.
Ricky Gervais
# 08.06.2018 ob 12:23
Ta televizija je vrhunec incestuoznega odnosa med njo, njenimi novinarji in stranko SDS. Če je to neodvisno novinarstvo, potem se nam slabo piše.
SamoRes
# 08.06.2018 ob 12:14
Zastopnik toženega medija odvetnik Radovan Cerjak je medtem odločitev sodišča označil za grob poseg v svobodo govora in napovedal pritožbo

Kaj bi gospod Cerjak odvrnil, če bi ga dali v medije in rekli da si ga lufta?
Do teh janšističnih medijev, ki so namenjeni blatenju je potrebna ničelna toleranca.
Potem se pa čudite da nihče noče z Janšo v vlado.
oliva
# 08.06.2018 ob 11:58
Točno to, @woodoo, dober komentar.
bori
# 08.06.2018 ob 12:31
Portal Nova24TV je avgusta lani objavil prispevek z naslovom "Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je "luftala" v hotkah na trajektu za Vis".

Vrhunske novinarje imajo ti 'desni' mediji.. al' se naslajajo bralci litrerarnim vrhuncem vsebin člankov, top dizajnu naslovnic.. No, saj se tu pozna..
KLIPAN
# 08.06.2018 ob 12:16
@Lovec
"Ravno prav za na morje."

Janša je državo tožil za 900.000 eur.
Kam je mislil iti, na Mars?
gesan
# 08.06.2018 ob 12:12
Eno resno vprašanje.
A mi lahko kdo iz prve roke pove, če je na tej njihovi TV to šolan novinarski kader ali to oni kar tako iz "vaško gasilski šank" zabav?

Ne bi rad bil žaljiv, toda jaz večje "novinarske" neumnosti še nisem videl nikjer.

Pa to je skoraj isto kot v severnjaški koreji.
Bože moj, govorijo novice kot napamet nadudlana frocarija v 5 razredu OŠ.

adijo pamet
dalton1
# 08.06.2018 ob 13:35
To kar počnejo na NOVI TV je škandalozno brez primere. Noben tako imenovani rumeni medij niti približno ni tak poden kot je Nova TV. Vsi, ki niso Janševi so obravnavani žaljivo, polivanje gnojnice po vseh in to iz dneva v dan ponavljajo. Čudi me, da proti njim ni še več obtožb, kazni pa so za to početje prenizke. Čeprav sem proti vsaki prepovedi ampak to kar oni počnejo bi že po zakonu o medijih morali ukiniti. Žalijo vse drugačne, okoli volitev so se med drugim spravili tudi na partnerico Mira Cerarja. Navajajo laži in izmišljotine dan za dnem in so tako neprofesionalni, da celo rečejo" dobili smo tudi odgovor Mira Cerarja", hkrati pa niti besedice o tem kaj je odgovoril. Pravzaprav to sploh ni medij, ampak privatna pljuvalnica vseh drugačnih stranke SDS. In na koncu se še čudijo, da nihče noče v koalicijo z njimi.
Rasta75
# 08.06.2018 ob 13:23
Kaj hočete desničarji in zagovorniki nore24 povedati? Da bi Violeta morala iti na dopust zavita v nikab?
makoshark
# 08.06.2018 ob 12:18
Canis.Lupus
Sovražni govor? Zagotovo ne!
Zapis žaljiv in brez okusa? Definitivno da! Vsaj naslov, ker članka nisem bral.

Če to pade pod sovražni govor, potem imammo v SLO težave. Upam da zmagajo na pritožbah.


Kazen je zaradi žaljivega zapisa.
stewie
# 08.06.2018 ob 12:07
Atlet, torej bo res držalo, da je po tvojem ona kriva čisto sama. Naredila je to, kar ji zakon dopušča in omenjeni medij bo v bodoče malo pač pazil, preden bo svojim novinarjem dovolil (morda pa celo ukazoval) pisariti take nizkotnosti.
Po tvojem bi morala Violeta lepo ponižno sama z njimi to razrešiti? Čisto prav je storila, tile novinarji jasno dokazujejo, da jim je izvensodno sporazumno reševanje sporov deveta briga, prav je, da jih to udari po denarnicah. Noben, ki premore vsaj malo občutka za spodobnost, ne bi šel tega pisariti, če ne bi imel tudi v glavi tako nizkotnega naklepa. Tudi če bi kasneje umaknili zapis, že s samo objavo je bila storjena škoda.
Ples
# 08.06.2018 ob 12:05
Vključevalni, pa to.
stewie
# 08.06.2018 ob 11:59
atwat
# 08.06.2018 ob 11:48
To pa ne vem, če bo Orban nakazal.

Če ne on, pa sestrične na šalterju.
Ples
# 08.06.2018 ob 13:31
Rezim in njegovi mediji ne marajo razmisljajocih drzavljanov, samo bebce.

Ja, ta žaljivi, primitivni članek in komentarji, ki ga zagovarjajo, so delo razmišljajočih državljanov, drugi so pa bebci ... Kakšna percepcija, jao
Homer.
# 08.06.2018 ob 13:26
SDS, JJ in njihovi mediji, se bodo morali naučiti, da žaljenje vse povprek ni sprejemljivo.
In če bodo to spoznali preko sodišča in visokih zneskov, pač njihov problem .....
Ples
# 08.06.2018 ob 13:22
Meni sploh ni jasno, kdo se sploh lahko naslaja nad takšnim žaljenjem. Kot kakšni kruti otroci.
gesan
# 08.06.2018 ob 12:23
Ta stranka pa se dobesedno obnaša kot lopovi, ki druge obtožujejo, da sio jih okradli.

Še zdaleč v tej stranki ni problem samo jj!
On sam ne bi mogel bit tako priden v svoji obsedenosti do žaljenja vsega kar mu ne prikimava.

ZA to je potreben kar cel bataljon pridnih kurirčkov, pionirčkov...raznoraznih terencev, ki delujejo samo za en višji cilj.
Janezeka spravit na položaj, ki bo trden kot orbanov.

Da bomo potem lahko pisali samo o tistem kar nam bo on dovolil
ali pa ne.

In takđšno slamo od demokracije nam tile prodajajo?
Sami jo pojejte!
stewie
# 08.06.2018 ob 12:10
gr82
# 08.06.2018 ob 12:05
Ne, ne bi me motilo, ker imam sposobnost ignoriranja pacientov. S takimi tožbami pa ti pacienti še do pozornosti pridejo.


Njegov problem, če pri vsem denarju, ki ga premore, ne more pozornosti dobiti kako drugače, kot z pisanjem nizkotnosti in plačevanjem odškodnin. Naj nadaljuje, naslednjič bo prisojena odškodnina precej višja, potem še bolj, in kmalu bo prisiljen ves denar porabiti za sodstvo. Če je nek tak pacient, obenem pa še poln denarja, pač izkoristi to! Bolje od njih, kot od nič krivega naroda.
Ples
# 08.06.2018 ob 13:41
Danes se recimo norčujejo iz Šarca - najprej Janša tvitne, potem se vsuje in je članek s ha ha ha v naslovu, pa baba je žaba. ...

Potem pa toliko blebetanja, kako so vključevalni. In toliko navijanja, da bi šli v koalicijo s Šarcem. Bizarka.
Ni_Nicka
# 08.06.2018 ob 12:13
@atlet400: odškodnina ni namenjena okoriščanju, je pa dodatna kazen za tiste, ki take smeti širijo. Bolj, ko posledice bolijo, večja je verjetnost, da bos naslednjič pred objavo pomislil.
stewie
# 08.06.2018 ob 12:01
A tebe ne bi motilo,če bi kak medij o tebi pisaril kaj podobnega? Tvoj problem, če sam sebe ne ceniš dovolj.
cycoII
# 08.06.2018 ob 14:29
Na kongresu stranke je Janša pozval k internet ofenzivi. Platformo in strategije so razvijali že prej, (brezplačniki, infoNet, ustanovili so PlanetTV), po twitter revolucijah pa so se vrgli v socialna omrežja, ustanavljanje mnoštva top news ali lokalnih portalov, politični marketing po netu.
Meni je dovolj pogledat komentarje SĐS objav po omrežjih, posebno zanimivo pa si je ogledat profile ljudi, ki trosijo neokusnosti.Po moje prav uživajo, ko zlivajo gnojnico po človeških bitjih, ki so drugačnega mnenja, barve kože, veroizpovedi, političnega prepričanja.
Ok, se strinjam, da so budale na obeh straneh, zato je treba obsodit žaljiv in poniževalen govor kjerkoli naletimo na njega. Imamo institucije za to, so povedale svoje mnenje, pa izgleda, da bi palica bila boljša rešitev, kot korenček.
dumpster
# 08.06.2018 ob 13:56
Zaradi načina komuniciranja pripadnikov SDS (morda lahko temu rečemo kar JJ style) se je javni diskurz znašel na točki, s katere se bo težko vrniti tja, kjer smo nekoč že bili. Strpnost v medsebojnih odnosih je civilizacijska pridobitev, ki se jo danes očitno načrtno ruši.

Kako prepričati polovico, oz. vsaj tretjino Slovencev, da javno izražanje sovraštva in nestrpnosti do drugačnih in drugače mislečih ni sprejemljivo in da to vpliva na kakovost življenja nas vseh? Denarne kazni so dober korak v tej smeri. Morale bi biti višje.

Danes imajo Janševi privrženci občutek moči, ker jih je veliko. Najbolj zagrizeni imajo celo občutek samorealizacije, ker širijo besedo ljubljenega vodje. Prepričan pa sem, da bo tudi za njih prišel trenutek katarze. Ko bodo končno spregledali, da so bili zapeljani in zlorabljeni zaradi osebnega revanšizma osebe, ki bi v bistvu potrebovala strokovno pomoč v ustrezni inštituciji, jih bo še dolgo pošteno sram. Mene bi bilo do konca življenja.
bleeeee
# 08.06.2018 ob 13:06
Ma bi bilo fino, če bi prenehali primer Mladine in Grimsa, ki je bil verjetno (ker Mladine že nekaj časa nisem listal) bolj kot ne izjema, izkoriščati kot opravičilo za vsakodnevni modus operandi strankarskih glasil, kot je Nova24TV. Da o Škandalu24 sploh ne govorimo. Ti novi mediji odkrivajo povsem nove globine slabega okusa. In namesto da bi njihovi bralci od njih zahtevali višji nivo, jih opravičujete.
Kazalo