Sodišče je poleg plačila odškodnine naložilo tudi objavo javnega opravičila Violeti Tomić. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo
Sodišče je poleg plačila odškodnine naložilo tudi objavo javnega opravičila Violeti Tomić. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo

Portal Nova24TV je avgusta lani objavil prispevek z naslovom "Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je "luftala" v hotkah na trajektu za Vis". Sodišče meni, da pridobitev fotografij poslanke s strani bralca ni sporna, čeprav so bile te posnete brez vedenja in soglasja poslanke, ko je bila ta na zasebnem dopustu.

Tomićeva je namreč kot igralka in poslanka absolutno javna oseba, zato fotografije, posnete brez soglasja, ne pomenijo posega v njeno zasebno življenje. Vendar pa je drugače z besedilom, ki je po mnenju sodišča žaljivo. Prav tako so se pod prispevkom zvrstili anonimni žaljivi komentarji.

"Odločitev sodišča je pomembna. V konkretnem primeru gre po našem mnenju za sovražni govor, s katerim se zastruplja slovenski družbeni in politični prostor," je povedal pooblaščenec Tomićeve odvetnik Stojan Zdolšek.

Grob poseg v svobodo govora?
Zastopnik toženega medija odvetnik Radovan Cerjak je medtem odločitev sodišča označil za grob poseg v svobodo govora in napovedal pritožbo. "Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu," so njegovo izjavo povzeli na spletni strani Nova24TV. Po njegovem mnenju se je namreč sodišče neupravičeno oprlo le na komentarje uporabnikov, ki ne izražajo stališča medija in so bili pozneje tudi izbrisani.