Alenka in Mihael Karner sta osumljena spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov. Foto: MMC RTV SLO
Alenka in Mihael Karner sta osumljena spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov. Foto: MMC RTV SLO
Avstrija želi izročiti zakonca Karner ZDA

Informacijo o potrditvi izročitve so posredovali z deželnega sodišča v Celovcu. Obramba je medtem že vložila pritožbo.

Slovenca sta osumljena kaznivega dejanja uvoza in distribucije anabolikov v ZDA, pa tudi pranja denarja. Okrožno sodišče v Massachusettsu v ZDA je zoper njiju 3. marca 2010 vložilo obtožnico, v kateri zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Za nedoločen čas podaljšan pripor
Celovško sodišče jima je za nedoločen čas podaljšalo izročitveni pripor, o pritožbi zoper odločitev o izročitvi pa bo odločalo višje deželno sodišče v Gradcu. Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc je sicer pojasnil, da morata biti za izročitev izpolnjena dva pogoja - dokumenti, ki so jih poslali iz ZDA morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja, dejanje pa mora biti kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA.

Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev
Mihaela
in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

V okviru mednarodne preiskave so preiskovalci ugotovili, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje dopinških preparatov storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji. Slovenska policija Karnerjeva medtem preiskuje zaradi sumov davčne zatajitve in pranja denarja. Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, so pa to storile ZDA.

Avstrija želi izročiti zakonca Karner ZDA