Okrožna državna tožilka Karmen Erčulj je poleg začasne prepovedi vožnje avtomobila in plačila stroškov za Voduškovo zahtevala leto in pol zapora. Zagovornik Voduškove Janez Koščak pa je predlagal oprostilno sodbo. Foto: MMC RTV SLO
Okrožna državna tožilka Karmen Erčulj je poleg začasne prepovedi vožnje avtomobila in plačila stroškov za Voduškovo zahtevala leto in pol zapora. Zagovornik Voduškove Janez Koščak pa je predlagal oprostilno sodbo. Foto: MMC RTV SLO
Voduškovi leto dni zapora

Voduškova bo poleg tega dobila še prepoved vožnje avtomobila za šest mesecev, plačati pa bo morala tudi stroške postopka, je odločilo Okrajno sodišče v Ljubljani. Sodba sicer še ni pravnomočna, po izreku sodbe pa je Voduškova napovedala pritožbo, saj še vedno zagovarja stališče, da tožilstvo obtožb ni dokazalo in da ona prometne nesreče ni povzročila.

Sodišče je sicer v izreku sodbe pritrdilo tožilstvu, da je Voduškova oktobra 2008 v Sarajevu ob povzročitvi prometne nesreče prevozila rdečo luč na semaforju in da je, ko je trčila v drugo vozilo, pri čemer je bil hudo poškodovan voznik v njem, vozila pod vplivom alkohola.

Voduškova prepričana, da ji sodijo zaradi pritiska medijev
Nataša Vodušek je sicer dejala, da ji sodijo zaradi pritiska medijev, saj "novinarji obsojajo, kreirajo življenja in skoraj vodijo Slovenijo". Znova je dejala, da ji vzorca krvi za ugotavljanje prisotnosti alkohola niso odvzeli in da ni prevozila rdeče luči.

Dodala je, da so bili policisti, ki so nastopili kot priče "med seboj dogovorjeni", da bi zaščitili policijo in tožilstvo, ki sta "storila procesne napake". Zagovornik Voduškove Janez Koščak, ki je za svojo stranko predlagal oprostilno sodbo, je ob tem še dodal, da nobena od prič pri Voduškovi ni zaznala znakov opitosti in omenil medijski pritisk na sodišče.

Sodnica je na te očitke v pojasnilu sodbe odgovorila, da pritiskov medijev in javnosti ni bilo. Prav tako je za "pavšalna natolcevanja" označila ugotovitve obrambe, da so bili vzorci s krvjo za ugotavljanje prisotnosti alkohola zamenjani, saj da za to ni dokazov. Voduškova namreč še vedno vztraja, da krvi ni dala.

Tožilstvo zmotil njen odnos
Tožilko je po drugi strani zmotil predvsem odnos Voduškove po nesreči, saj po prepričanju tožilstva ni pokazala nikakršnega obžalovanja, kar je negativno tudi zato, ker je drugi udeleženec, Sarajevčan Nijaz Zorlak, dobil zelo hude poškodbe.

Zorlak je za Svet na Kanalu A dejal, da se Voduškova ne more oprijeti ničesar, saj "nihče ni lagal, nihče ni improviziral, nihče ni bil proti njej". Rekel je še, da se mu zdi "zelo grdo", da nekdanja veleposlanica zanika resnico, saj je zaradi nesreče postal invalid.

Voduškovi leto dni zapora