Dobri dve leti po prometni nesreči v Sarajevu bo nekdanja veleposlanica Nataša Vodušek dopoldne sedla na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Dobri dve leti po prometni nesreči v Sarajevu bo nekdanja veleposlanica Nataša Vodušek dopoldne sedla na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO

Obtožnica Voduškovo bremeni povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, za kar je predvidena denarna kazen ali kazen do treh let zapora. Tožilstvo je obtožni predlog vložilo že marca 2009, gre pa za prometno nesrečo, v kateri sta 13. oktobra 2008 trčili dve vozili, enega je vozila Voduškova, za volanom drugega pa je bil 45-letni Sarajevčan, ki se je v nesreči tudi hudo poškodoval.

Vinjena prevozila rdečo luč?
Tožilka Karmen Erčulj je med branjem obtožnice dejala, da je Voduškova na dan nesreče dvajset minut pred drugo uro zjutraj med vožnjo v Novem Sarajevu prevozila rdečo luč in, ne da bi zavrla, zaprla pot vozilu, ki je pravilno pripeljalo z desne strani.

Strokovni pregled alkoholiziranosti, opravljen uro po nesreči, je pokazal, da je imela nekdanja veleposlanica v krvi 1,84 grama alkohola na kilogram krvi, je še dejala Erčuljeva.

Voduškova: Vozila sem v zelenem valu
Voduškova je njene navedbe označila za laž in dodala, da so jo mediji že vnaprej obsodili. Dejala je, da ni vozila pod vplivom alkohola in da je svoje vozilo v času nesreče vozila s hitrostjo 65 km/h, in sicer v "zelenem valu". Obžalovala je, da se je drugi udeleženec nesreče hudo poškodoval, a dodala, da je razlog za hude poškodbe najverjetneje tudi to, da ni uporabljal varnostnega pasu, poškodoval pa naj bi se tudi ob udarcu. Dodala je, da je ni nihče pozval k opravljanju preizkusa alkoholiziranosti.

Glavna obravnava naj bi se nadaljevala aprila, če bo zagotovljena logistična podpora za zaslišanje prič prek videokonference. Tožilstvo je namreč za priče predlagalo vse policiste, ki so nesrečo obravnavali, državnega tožilca, ki je takrat dežural, in izvedence cestnoprometne, medicinske in alkometrične stroke. Odvetnik Voduškove predlaga, da se izloči vsa dokumentacija, ki se nanaša na domnevno alkoholiziranost Voduškove, kar je sodnica za zdaj zavrnila.

Nesreča v zgodnjih urah pred obiskom Türka
Nezgoda se je pripetila v zgodnjih jutranjih urah, tik pred obiskom predsednika Danila Türka v BiH-u. Okoliščine še niso povsem pojasnjene. V medijih so se pojavile navedbe, da je Voduškova močno vinjena prevozila rdečo luč in tudi zunanji minister BiH-a Sven Alkalaj je izjavil, da so Voduškovi po nesreči odvzeli vzorec krvi, na podlagi česar naj bi bilo ugotovljeno, da je bila alkoholizirana.

Voduškova je takrat trdila, da je rdečo luč prevozil drugi voznik in da sama za nesrečo ni odgovorna. Tudi navedbe o alkoholiziranosti je zanikala, preizkus o tem pa da sploh ni bil opravljen, je še zatrjevala. Dogodek je v BiH-u sprožil številne burne odzive.

Žbogar je predlagal razrešitev
Na ministrstvu za zunanje zadeve so veleposlanico poklicali na posvetovanja v Ljubljano, predsednik države Türk pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical. Zunanji minister Samuel Žbogar je tedaj pojasnil, se je za predlog razrešitve odločil, ker je "bilo zaradi zadeve Vodušek oteženo izvajanje nalog veleposlaništva". Po njegovih besedah predlog za razrešitev ni bil povezan niti z delom veleposlanice niti s prometno nesrečo, v katero je bila vpletena.