Mariborska banka naj bi v letih od 2006 do 2009 prek podjetja Multiconsult na Hrvaškem prevzemala manjša lokalna podjetja, ki so tik pred tem pridobivala poceni parcele. Foto: BoBo
Mariborska banka naj bi v letih od 2006 do 2009 prek podjetja Multiconsult na Hrvaškem prevzemala manjša lokalna podjetja, ki so tik pred tem pridobivala poceni parcele. Foto: BoBo

Po pisanju Večera je bila sodna preiskava uvedena tudi zoper nekdanja člana uprave banke Borisa Cekova in Manjo Skernišak ter izvršnega direktorja Igorja Šujico, piše današnji Večer. Od sredine julija pa je znova zamrznjeno premoženje soosumljenih hrvaških državljanov, vpletenih v sporne nakupe NKBM-ja prek hčerinske firme na Hrvaškem.

Mariborska banka naj bi namreč v letih od 2006 do 2009 prek podjetja Multiconsult na Hrvaškem prevzemala manjša lokalna podjetja, ki so tik pred tem pridobivala poceni parcele. Multiconsult, pozneje preimenovan v KBM Projekt, ki je denar dobival od NKBM-ja, pa je nato zanje plačeval velike zneske. Skupno je banka za te posle namenila okoli 60 milijonov evrov, oškodovana pa naj bi bila za okoli 28 milijonov evrov.

Ovadbo zoper Kovačiča in 11 soosumljenih so na tožilstvo poslali preiskovalci NPU-ja. Kriminalisti jih sumijo, da so bili z lastniki hrvaških mikrofirm vnaprej dogovorjeni za preplačane posle, denar pa naj bi si razdelili. Pomemben del denarja naj bi šel na račune fizičnih oseb v Švici in Avstriji.

Tožilstvo je sicer aprila zahtevalo uvedbo preiskave zoper peterico, sodišče jo je uvedlo zoper četverico, kaj je s preostalimi, večinoma gre za hrvaške državljane, direktorje slamnatih podjetij, pa za zdaj ni znano.

Nekdanjega predsednika uprave NKBM-ja Matjaža Kovačiča specializirano državno tožilstvo bremeni, da naj bi s svojim vplivom poskrbel, da je banka odobrila kredite družbi KBM Projekt v vrednosti več kot 60 milijonov evrov. Kot predstavnik NKBM-ja v nadzornem svetu omenjene družbe naj bi poskrbel, da je bilo realiziranih osem kreditnih poslov manjšim podjetjem, ostala trojica pa naj bi mu pri tem pomagala.

Po pisanju Večera je tožilstvo takoj, ko je mariborsko okrožno sodišče ugodilo uvedbi preiskave, od hrvaških pravosodnih organov zahtevalo vnovično zamrznitev premoženja, tam pa so to tudi storili. Različna zemljišča, nepremičnine, gotovina in denar na računih več hrvaških državljanov, vpletenih v posle, med drugim tudi nekdanjega direktorja Multiconsulta Tomislava Blagusa, so za zdaj zavarovani do oktobra, lahko pa čas tudi podaljšujejo.