Foto:
Foto:

Agrokor ponuja 221 evrov za delnico Mercatorja, kupnina pa se lahko zniža za največ pet odstotkov, na slabih 210 evrov. Celotna transakcija naj bi bila tako vredna med 790 in 830 milijoni evrov, so poročale Finance.

NLB
NLB je z 10,75-odstotnim deležem Mercatorjeva drugi največji posamični lastnik. Foto: BoBo

Več kot se bo zgodilo tovrstnih transakcij, bolj se bo Slovenija pokazala kot država, kjer nimamo zavor za tuje investitorje.

Marjan Hribar, ministrstvo za gospodarstvo
Pivovarna Laško
Nadzorniki pivovarne sicer podpirajo prodajo Mercatorja, a želijo boljše pogoje znotraj konzorcija. Foto: BoBo

Praviloma se take operacije delajo s partnerji, ki so finančno kvalitetni, sicer lahko pride do transakcije, ki bo podobna tistim, ki so se izvajale včasih v Sloveniji - odkup na kredit.

Mitja Gaspari
Prodaja Mercatorja vse bolj negotova

NKBM-ju pa so se že odločili, da podpišejo pogodbo.

Nadzorni sveti Nove Ljubljanske banke, Nove Kreditne banke Maribor in Pivovarne Laško so odločali, ali bodo sprejeli pogoje prodajne pogodbe, ki naj bi jo konzorcij bank (poleg NLB-ja in NKBM-a še Abanka, Gorenjska banka, Banka Koper, Banka Celje in banka Hypo), Skupina Pivovarna Laško in NFD Holding skupaj s kupcem, Agrokorjem, kmalu uskladili. Vse glasnejše so namreč govorice, da bo podpis pogodbe "na sporedu" že v sredo.

A nadzorni svet Nove Ljubljanske banke je sklenil, da bodo s to odločitvijo še počakali, je v Oddaji Odkrito povedal Marko Golob z Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. To mu je po njegovih besedah sporočil eden izmed članov nadzornega sveta.

Počakali bodo tudi nadzorniki Pivovarne Laško, ki se bodo dokončno izrekli v petek. Sprejeli so sklep, da podpirajo to prodajo, vendar pa so upravi naložili, da do petka skuša izboljšati svoj pogajalski položaj znotraj konzorcija prodajalcev Mercatorja. Na petkovi seji nato pričakujejo odgovore, ali jim je uspelo doseči izboljšanje položaja ali ne. Na podlagi te informacije pa bo nadzorni svet sprejemal odločitev o podaji soglasja za prodajo Mercatorja.

V pivovarni se sicer stvari lahko zapletejo, saj je bila danes dana namera za prevzem, ki jo je vložila ameriška družba Eatons Capital. To pomeni, da bi za prodajo deleža v Mercatorju morali soglasje dobiti še od skupščine delničarjev. "Gre za zelo dober manever zavlačevanja," je v Oddaji Odkrito dejal finančni analitik Simon Mastnak.

Za prevzemom stojita hrvaška tajkuna?
V Oddaji Odkrito je član uprave AUKN-ja Marko Golob zatrdil, da po njihovih informacijah za Agrokorjem pri prevzemu Mercatorja ne stojita EBRD in mednarodna finančna korporacija IFC, ampak lastnika Agrokorja in tobačne družbe Adris, Ivica Todorić in Ante Vlahović. "Si v Sloveniji res želimo, da bi domače tajkune zamenjali tuji tajkuni," se sprašuje.

S prodajo se mora strinjati 75 % prodajalcev
Medtem pa so nadzorniki NKBM-a dejali, da se strinjajo s podpisom pogodbe o prodaji svojega nekaj več kot petodstotnega deleža v Mercatorju. A njihova odločitev zaradi relativno majhnega deleža ni odločujočega pomena za konzorcij prodajalcev. S prodajo mora namreč soglašati 75 odstotkov prodajnega konzorcija in zato je nujno soglasje tako nadzornega sveta NLB-ja kot Pivovarne Laško.

Uprava Mercatorja želi zaščito interesov
Sešel se bo tudi nadzorni svet Mercatorja - uprava, kot je znano, nad prodajo ni navdušena. Ta bi namreč prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju podprla le, če bodo prej ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator, je razvidno iz pisma, ki ga je uprava objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Uprava je zato konzorciju prodajalcev predlagala pet mogočih pristopov v povezavi z zaščito Mercatorja, vendar so prodajalci v ponedeljek v strogo zaupnem pismu sporočili, da noben izmed teh pristopov zanje ni sprejemljiv, in upravi "najboljšega soseda" močno priporočili, naj zagotovi potrebno gradivo za skrbni pregled, ki ga zahtevajo Agrokor in partnerji.

Tako stališče v trgovcu težko sprejemajo, saj so prepričani, da bi bilo ob zadostni volji zagotovo mogoče uveljaviti vsaj kakšnega izmed predlaganih pristopov. Uprava družbe je tudi zavrnila vabilo prodajalcev na pogovor z njihovimi pravnimi in finančnimi svetovalci glede predstavitve elementov prodajne pogodbe, je razvidno iz pisem uprave in prodajalcev, ki jih je Mercator objavil na spletni strani borze.

Janković proti prodaji Mercatorja
Proti prodaji Mercatorja je tudi verjetno novi mandatar Zoran Janković. Meni, da bi bilo najbolje, da se Konzum in Mercator povežeta z zamenjavo delnic, del pa bi imel v lasti EBRD. Po njegovem mnenju NLB svoje funkcije ne opravlja dobro. Prav tako ne razume, zakaj nekdo, ki kupuje Mercator, ni dal javne ponudbe.

AUKN bankama: Odločitev lahko predate tudi delničarjem
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je že pred slabim tednom nadzornima svetoma in upravama NLB-ja in NKBM-a poslala pismo, v katerem jih je opozorila, da od njih pričakuje, da bodo pred podpisom prodajne pogodbe posel skrbno preučili, ter ob tem izrazila dvom, da postopek prodaje deležev, ki ga imata obe banki, poteka v njuno dolgoročno korist - in sočasno v korist njunih delničarjev.

V ponedeljek pa je agencija obe banki opomnila, da se lahko poslovodstvo, če je potrebno, in ob zavrnjenem soglasju nadzornega sveta odloči in prepusti odločitev o vprašanjih vodenja poslov skupščini.

"S prodajo bi pokazali, da nimamo več zavor"
V primeru prodaje deleža Mercatorja gre za kupnino v višini več sto milijonov evrov. Več kot se bo zgodilo tovrstnih transakcij, bolj se bo Slovenija pokazala kot država, kjer nimamo zavor za tuje investitorje, po čemer smo bili kar nekaj let znani v mednarodnih finančnih institucijah, pa pravi Marjan Hribar z gospodarskega ministrstva.

Odločitev, ali bo do prodaje Mercatorja prišlo ali ne, je sicer v rokah lastnikov delnic. "Lahko samo presojamo morebitna sporočila v mednarodni poslovni svet, tako v primeru te kot drugih transakcij. V primeru Fructala se je na tem področju zagotovo zgodil premik," je dodal.

Agrokor ponuja 221 evrov za delnico Mercatorja, kupnina pa se lahko zniža za največ pet odstotkov, na slabih 210 evrov. Celotna transakcija naj bi bila tako vredna med 790 in 830 milijoni evrov, so poročale Finance.

Več kot se bo zgodilo tovrstnih transakcij, bolj se bo Slovenija pokazala kot država, kjer nimamo zavor za tuje investitorje.

Marjan Hribar, ministrstvo za gospodarstvo

Praviloma se take operacije delajo s partnerji, ki so finančno kvalitetni, sicer lahko pride do transakcije, ki bo podobna tistim, ki so se izvajale včasih v Sloveniji - odkup na kredit.

Mitja Gaspari
Prodaja Mercatorja vse bolj negotova