Janša se bo verjetno moral na sodišču zagovarjati tudi zaradi prodaje svojih zemljišč  v Trenti podjetju Eurogradnje. Foto: BoBo
Janša se bo verjetno moral na sodišču zagovarjati tudi zaradi prodaje svojih zemljišč v Trenti podjetju Eurogradnje. Foto: BoBo

Po poročanju Dnevnika je proti predsedniku SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu in nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju uvedena sodna preiskava na podlagi utemeljenega suma, da je bila trojica vpletena v kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

V sklepu o uvedbi preiskave je navedeno, da naj bi konec marca 2005 takratni direktor Imosa Kastelic sklenil kupoprodajno pogodbo s takratnim predsednikom vlade Janšo, s katero je Imos Janši za 236.100 evrov prodal trisobno stanovanje v Komenskega ulici v Ljubljani.

Janša je do dela sredstev za nakup prišel tako, da naj bi podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti. Zanje je namreč prejel nekaj čez 131.200 evrov, čeprav naj bi bile po oceni geodetske uprave vredne nekajkrat manj. Imos pa je nato od Eurogradenj za 146.200 evrov odkupil zemljišče v Trenti.

Kastelic naj bi s tem oškodoval Imos za 124.600 evrov. Gre za znesek, ki ga je Imos plačal Eurogradnjam (146.200 evrov), zmanjšan za vrednost zemljišč po oceni Gursa. Njegov glavni namen pa naj bi bil pridobiti Janši korist, ki naj bi znašala 109.600 evrov (znesek drugega dela kupnine za stanovanje, zmanjšan za vrednost nepremičnin v Trenti).

Podjetje Imos naj bi tako prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti Janševih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup njegovega stanovanja v Ljubljani.