Janša, ki je zemljišča v Trenti Imosu prodal 20. julija 2005, naj bi denar prejel dva meseca pred samo prodajo, kar je Komisiji za preprečevanje korupcije pojasnil kot pomoto. Denar je vrnil in ga pozneje znova prejel. Foto: BoBo
Janša, ki je zemljišča v Trenti Imosu prodal 20. julija 2005, naj bi denar prejel dva meseca pred samo prodajo, kar je Komisiji za preprečevanje korupcije pojasnil kot pomoto. Denar je vrnil in ga pozneje znova prejel. Foto: BoBo

Tožilstvo bo zaradi tega najverjetneje zahtevalo sodno preiskavo, Janša, nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar pa naj bi bili osumljeni kaznivih dejanj oškodovanja Imosa, je poročal POP TV, ki je objavil informacijo o novi ovadbi Janeza Janše.

Denar prejel pred prodajo, ga vrnil in znova prejel
Tako komercialna televizija poroča, da je Janša, ki je zemljišča v Trenti Imosu prodal 20. julija 2005, denar prejel dva meseca pred samo prodajo, kar je Komisiji za preprečevanje korupcije pojasnil kot pomoto. Denar je vrnil in ga pozneje znova prejel.

Janša se je na ovadbo odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je: "Toliko o neodvisnem NPU. Dušenje s postopki, ki ga je novembra napovedal žvižgač s tožilstva, se nadaljuje."

Desetkratna vrednost prodanega
Šlo naj bi za 130 tisoč evrov, čeprav je bilo zemljišče po informacijah KPK-ja takrat vredno desetkrat manj. S tem denarjem je Janša sofinanciral nakup Imosovega stanovanja v Ljubljani, Imos pa je od Eurogradenj nato odkupil zemljišča v Trenti. Po poročanju POP TV-ja zoper Janšo v povezavi z Imosovimi posli potekajo trije postopki.

Po ugotovitvah KPK-ja naj bi podjetje Imos leta 2005 prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup Janševega stanovanja v Ljubljani. To po mnenju komisije "utemeljuje sklep, da je s tem zavezanec pridobil premoženjsko korist od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov". Posel je po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

KPK je glede prodaje kmetijskih zemljišč v Trenti ugotovil tudi, da prodaje ni prijavil v zakonskem roku. Kmalu po objavi poročila KPK je Janša pojasnil, da je posestvo v Trenti kupil že leta 1992, zanj pa je plačal več, kot komisija trdi, da je bilo vredno leta 2005, čeprav so se cene nepremičnin v teh letih dvignile za nekajkrat.