Nekdanji predsednik uprave Luke Koper še ne bo v priporu. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik uprave Luke Koper še ne bo v priporu. Foto: BoBo

Senat je predlog za pripor zavrnil, ker po njegovem mnenju še niso bile izčrpane vse možnosti, ki jih predvideva Zakon o kazenskem postopku. Časarju namreč vabilo na predobravnavni narok ni bilo vročeno.

"Državna tožilka je namreč v spis vložila generalno pooblastilo, iz katerega je razvidno, da obtoženi svojo ženo pooblašča za to, da v njegovem imenu sprejema vse pisemske pošiljke, kar pomeni, da bi mu sodišče lahko vročalo vabilo tudi po določilu 118. in 119. čl. ZKP," so za TV Slovenija odgovorili na koprskem sodišču.

Sodno pošto bi morali vročiti Časarjevi ženi …
V enostavnejši jezik prevedena člena ZKP-ja pomenita, da bi moralo sodišče oziroma vročevalci, potem ko niso našli Časarja, poskusiti sodno pošto vročiti njegovi ženi, ki jo je Časar že julija lani pooblastil za zastopanje v vseh uradnih postopkih, tudi za dviganje sodne pošte. S tem bi se štelo, da je poziv zanj sprejet, šele nato bi se lahko sploh pogovarjali o priporu.

… ali pa ga s policijo privesti na sodišče
Pri zavrnitvi predloga za pripor se sodni senat sklicuje tudi na zakonsko določilo, po katerem lahko "sodišče obtoženca privede, če mu vabila ni mogoče vročiti in je iz okoliščin očitno, da se obtoženec vročitvi izmika. Pri tem se lahko izda tudi tiralica."

Zakaj pripor, če mu na predobravnavnem naroku sploh ni treba biti
Časarja je sodišče v torek že drugič zaman vabilo na predobravnavni narok, kjer bi se moral izreči o očitkih, da je na račun Luke čistil zasebna oblačila v eni izmed koprskih čistilnic, stroške pa so nato prikazali kot stroške čiščenja delovnih oblek. Ne prvič, ne drugič vabila ni dvignil. Sodni senat je kot tretji razlog, zakaj zanj ni odredil pripora, navedel tudi to, da "v konkretni zadevi dejanska navzočnost obtoženca na predobravnavnem naroku niti ni nujna, saj je zoper obtožbo bil vložen ugovor in se v primeru odsotnosti obtoženca na predobravnavnem naroku šteje, da krivde po obtožbi ne priznava".

Časarjevo v nebo vpijoče taktiziranje, teren dobro pripravil vnaprej
Časar že od konca novembra ne dviga sodne pošte. Da so mu sploh lahko vročili pravnomočno sodbo, po kateri mora zaradi kriminalnih dejanj, ki jih je zagrešil v Luki Koper, za 5 let in 9 mesecev v zapor, je moralo sodišče sodbo pribiti na oglasno tablo. Dvignil ni niti sodnega poziva, da mora v ponedeljek, 3. februarja, potrkati na vrata Doba. Iskali so ga vročevalci in detektivi, pa tudi policija, saj je gluh tudi za pozive na zaslišanja v več predkazenskih postopkih. Pri izmikanju mu pomaga žena, ki hodi na upravno enoto, tam verižno spreminja možev stalni naslov, ki ga potem po faksu sporoča sodišču. Ko policija naslov preveri, Časarja tam seveda ni. Tako so bili že v Pobegih, Portorožu, Lendavskih Goricah in na Kozini. Kje se skriva, ne ve nihče, sosedje in svojci policiji pripovedujejo, da ga niso videli že dobra dva meseca.

Tožilka: Časar ne namerava več priti na sodišče in niti v zapor
Tožilka je pripor predlagala, da bi se tako zagotovila obtoženčeva prisotnost na sojenjih. Časarja čaka vsaj še šest novih sodnih postopkov, vsi najmanj za zlorabo položaja, za katero je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora. Tožilstvo bo zdaj najverjetneje počakalo na ugotovitve, kje je "pristalo" vabilo na predobravnavni narok, nato pa za Časarja zaradi begosumnosti znova zahtevalo pripor. Če ga bo sploh mogoče najti. Vse glasnejši so namreč namigi, da je zapustil državo.

Eugenija Carl, TV Slovenija