Preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je odločil o odpravi pripora celjskemu sodniku Milku Škobernetu. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je odločil o odpravi pripora celjskemu sodniku Milku Škobernetu. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Senat celjskega okrožnega sodišča je za nedoločen čas preložil začetek sojenja Čehajiću, ki je ovadil celjskega sodnika Škoberneta. Foto: MMC RTV SLO

Predlog za odpravo pripora je podal Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše. Pojasnil je, da se je s predlogom za odpravo pripora strinjal tudi preiskovalni sodnik, saj priporni razlog ne obstaja več. "Državna tožilka temu nasprotuje in vztraja pri priporu, zato bo o odpravi pripora odločal zunajobravnavni senat v 48 urah," je še dejal.

Senat je zdaj Škobernetu odpravil pripor, in sicer z utemeljitvijo, da so v postopku zaslišali že vse ključne priče, je poročala TV Slovenija.

Drugega osumljenega v zadevi podkupovanja Esada Ramića so izpustili že pred dvema dnevoma. Takrat so zaslišali eno izmed prič, Ramićev zagovornik pa je zatem podal predlog za odpravo pripora. Tožilka se je s tem strinjala.

Trojico so pridržali pred enim mesecem
Sodnik Škoberne je bil januarja pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esadom Ćehajićem, osumljencem kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in z goljufijami. V kriminalistični akciji sta bila zaradi suma vpletenosti v zadevo pridržana tudi direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir (ki je medtem že odstopil s položaja) in celjski podjetnik Ramić. Preiskovalni sodnik je za Škoberneta in Ramića odredil mesec dni pripora.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je sicer Škobernetu izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe. Suspenz traja do dokončne odločitve o razrešitvi sodnika.

Sojenje Čehajiću prestavljeno
Na sojenje čaka tudi Esad Čehajić, ki je konec novembra lani Škoberneta zaradi suma korupcije kazensko ovadil. Sodili naj bi mu zaradi posredovanja pri prostituciji, a je skupaj s svojim zagovornikom predlagal, naj obravnavo prestavijo na drugo sodišče, in mu s tem po njunih besedah zagotovijo pošteno in nepristransko sojenje.

Čehajič namreč trdi, da so v gonjo proti njemu vpleteni tudi posamezniki iz celjske policije in pravosodja, dokaz za to pa naj bi bili tudi na skrivaj napravljeni posnetki njegovih pogovorov s sodnikom Škobernetom, z drugima dvema osumljencema v korupcijski aferi Ramičem in Salobirjem, pa tudi s celjskim tožilcem Darkom Kežmanom, s katerimi se je srečeval tudi letos, torej po vložitvi ovadbe zoper Škoberneta in pred nedavnimi aretacijami, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec.

O predlogu obrambe za izločitev celjskega sodišča mora odločiti senat višjega sodišča, do takrat pa je obravnava preložena.