V četrtek se je parlamentarna mandatno-volilna komisija že odločila, da Škobernetu imunitete ne podeli, kar mora na seji potrditi še državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
V četrtek se je parlamentarna mandatno-volilna komisija že odločila, da Škobernetu imunitete ne podeli, kar mora na seji potrditi še državni zbor. Foto: MMC RTV SLO

Pripor zoper Milka Škoberneta je bil odrejen že na podlagi odločitve mandatno-volilne komisije, zaradi česar se je Škobernetov odvetnik Tomaž Bromše že pritožil. Bromše je napovedal, da se bo ob zavrnitvi pritožbe na podlagi drugega odstavka 51. člena zakona o ustavnem sodišču, ki omogoča pritožbo na ustavno sodišče, preden so izčrpana vsa druga pravna sredstva, pritožil tudi na ustavno sodišče. Bromše je prepričan, da so njegovi stranki močno kršene ustavne pravice, ki mu kot sodniku pripadajo.

Parlamentarna komisija imunitete ni podelila
Bromše vztraja, da je bila Škobernetu, ki je osumljen jemanja podkupnine, kršena z ustavo zagotovljena imuniteta. Prepričan je namreč, da bi bil lahko pripor zoper njegovo stranko odrejen šele, ko bi državni zbor dokončno odločil o podelitvi imunitete.

Odločitev sodišča bo znana v 48 urah
Bromšetovo pritožbo je Okrožno sodišče v Ljubljani po pošti prejelo v ponedeljek, o njej pa bo odločilo v zakonskem roku 48 ur. Pritožbe, ki je bila poslana po faksu v soboto, ne bodo upoštevali. Bromše ob dogajanju dodaja, da se mu zdi ravnanje sodišča nerazumljivo.

Na sodišču so pojasnili, da je bil Škobernetu v petek odrejen enomesečni pripor zaradi upravičene bojazni, da bi uničil sledi kaznivega dejanja ali vplival na priče. Škobernetov odvetnik se je na odreditev pripora pritožil, ker meni, da je priporni razlog neutemeljen.

Škoberne pridržan zaradi suma jemanja podkupnine
V kriminalistični akciji sredi preteklega tedna sta bila zaradi suma vpletenosti v zadevo poleg Škoberneta pridržana tudi direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić. Preiskovalni sodnik je tudi Ramiću v petek odredil enomesečni pripor. Tožilstvo ni podalo predloga za pripor Salobirja. Škoberneta naj bi pridržali zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.