Osumljence so pripeljali tudi na ljubljansko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Osumljence so pripeljali tudi na ljubljansko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
30 osumljencev pred sodnike
Preiskovalni sodniki bodo morali biti hitri
Kriminalistična akcija za zgodovino

Medtem ko so na koprskem sodišču zaslišanja že končali, se bodo v Ljubljani in predvidoma tudi v Kranju nadaljevala še v nedeljo.

V zaslišanjih bodo odločili, ali bo za osumljene odrejeno sodno pridržanje, pripor ali pa bodo spuščeni na prostost. Organi pregona so tudi danes nadaljevali preiskave in dopolnjevali kazenske ovadbe, so povedali na policiji. Zato so osumljence pred preiskovalne sodnike začeli voziti šele popoldne.

Na kranjsko okrožno sodišče, kjer so poostrili varnost, so prve tri pridržane pripeljali ob 16. uri. Zaslišanja vodita dve preiskovalni sodnici, na zaslišanjih pa sta navzoči tudi vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma in okrožna državna tožilka Nadja Gasser.
Osumljenci že na sodiščih
Pred koprskega preiskovalnega sodnika so nekaj pred 17. uro pripeljali dva izmed osumljencev. Kot je medijem povedal okrožni državni tožilec Slavko Ožbolt, sta omenjena osumljena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.
Ožbolt podrobnosti zaradi interesa preiskave ni želel komentirati, odločitev, ali bo za dvojico zahteval pripor, pa bo padla po zaslišanju.

Policija še vedno nadaljuje kriminalistična opravila, med njimi so tudi forenzične preiskave zaseženih predmetov - orožja in večje količine neznane snovi, za katero obstaja sum, da je prepovedana droga. V stalnem stiku so tudi s tujimi varnostnimi organi, saj je bilo v času končne akcije nekaj osumljenih oseb nedosegljivih v Sloveniji, so sporočili s policije.
Od mamil do orožja
Prijeti naj bi predstavljali sam vrh organiziranega kriminala v Sloveniji, ukvarjali pa naj bi se s preprodajo mamil in orožja. Preiskovalni sodniki bodo osumljence zaslišali, tožilstvo pa je tisto, ki predlaga pripor. Če bodo tožilci pripore predlagali, bodo sodniki odločali o odreditvi.

Osumljence so prijeli v petek, ko je okoli 350 policistov in kriminalistov izvedlo sklepno akcijo najobsežnejše preiskave v zgodovini Slovenije. Akcija, v kateri so sodelovali tudi pripadniki specialne policijske enote, je potekala na območjih policijskih uprav Kranj, Ljubljana in Koper. Pridržali so okoli 60 ljudi, a so pozneje nekaj pridržanj odpravili. Pred sodnike bo stopilo približno 30 ljudi.

Ugotovitve mednarodne preiskave, ki traja od leta 2010, so pokazale, da gre v tem primeru za najvišjo raven organizirane kriminalitete v Sloveniji. Združbe naj bi delovale tako na Balkanu kot v Evropski uniji, največ dejavnosti pa naj bi potekalo po t. i. balkanski poti.

Prekinitev ali motnja na balkanski poti?
Osumljeni naj bi trgovali z orožjem in vsemi vrstami mamil, ki jih je na trgu največ - s kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem. Tudi v petkovi akciji so policisti zasegli večjo količino prepovedanih mamil in orožja. Policisti preverjajo tudi, ali bi bilo lahko orožje namenjeno tudi kakšni teroristični skupini.

Policistom in kriminalistom, ki so sodelovali v akciji, je v petek čestital tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Policijski upravi Ljubljana in Kranj pa je pozno zvečer obiskal tudi osebno in jim izrekel pohvalo, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

30 osumljencev pred sodnike
Preiskovalni sodniki bodo morali biti hitri
Kriminalistična akcija za zgodovino