Z Niittynenom sta
Z Niittynenom sta "veliko govorila, kako bi Walter Wolf lahko porabil svoj denar", vendar pa nikoli o prispevku za stranko, pravi Riedl. Niittynen je sicer dejal, da mu je Riedl zatrdil, da so prispevki za stranke v Sloveniji "možni in legalni". Foto: MMC RTV SLO
Na Dunaju se nadaljuje sojenje v primeru Patria

Na Dunaju se je nadaljevalo sojenje posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu, ki mu dunajsko tožilstvo očita kaznivo dejanje podkupovanja in sodelovanje v kriminalni združbi. Bremenijo ga izjave Reja Niittynena, ki je bil v Patrii pristojen za posel s Slovenijo in je v svojem zaslišanju povedal: "Riedl mi je poleti 2005 omenil, da obstaja možnost, da bo del provizije dobil SDS."

A Riedl je v pogovoru z novinarjem TV Slovenija Matejem Hlebšem to odločno zanikal: "Takšnih izjav z moje strani ni bilo in jih tudi ni moglo biti, saj denarne podpore stranki ni bilo."

Elektronska pisma na Finsko
Poleg Niittynenove izjave kot dokaz proti Riedlu tožilstvo navaja elektronska pisma, ki jih je pošiljal na Finsko, v njih pa se skliceval na Walterja Wolfa in Jožeta Zagožna in med drugim zapisal, da Zagožen z Janezom Janšo spremlja projekt. A medtem ko na relaciji Riedl-Patria obstajajo pisna sporočila, teh na relaciji Wolf-Riedl oziroma Zagožen-Riedl ni. Zagožen in Wolf namreč nista pošiljala nobenih elektronskih sporočil, glede tistih, ki jih je Riedl pošiljal na Finsko pa sta že večkrat povedala, da je Riedl njuno vlogo napihnil, da bi prišel do posla s Patrio, je poročal Hlebš.

Riedl se od tega, kar je pisal na Finsko, danes ni distanciral, je pa pudaril, da podkupnin ni bilo in da je Patrio izbrala veččlanska komisija slovenskega obrambnega ministrstva.

Denar za Tajca ali Zagožna?
Patria je februarja 2007 Riedlu nakazala 3,6 milijona evrov, Riedl pa je po njegovih besedah nekaj dni pozneje na dunajskem letališču izročil kovček z 900.000 evri poslovnemu partnerju, Tajcu Apichatu Sirithapornu. "Njemu pripada teh 900.000 evrov, po pogodbi z drugo firmo, in ta denar je tudi dobil." A Apichat to zanika.

Ker je bil Riedl dva dni pozneje v Sloveniji, dunajski tožilec domneva, da je bil dejanski prejemnik denarja Jože Zagožen. Riedl je zatrdil, da "nikoli ni niti pomislil niti izvedel" kakega podkupovanja. "Nikoli nisem bil na ministrstvu, nikoli se nisem srečal s tistimi, ki sprejemajo politične odločitve."

"Rotis ni bil v nasprotju s takratno vlado"
Vendar pa po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tudi ni izključil možnosti, da je denar za podkupnine tekel prek Wolfa. Na vprašanje sodnice, ali je morda denar dobil Zagožen, ki ga je sicer predlagal Wolf in ki naj bi bil zaupnik tedanjega premierja Janše, je Riedl dejal, da "od njega ne". Dodal pa je, da ne ve, kaj je Wolf naredil s svojim deležem provizije.

Je pa bil Zagožen v projektu zelo pomemben, ker je Patrii z Rotisom ponudil pravega partnerja, pravi Riedl. Rotis so izbrali zavestno, saj je moralo poleg tehničnih pogojev izpolnjevati tudi pogoj, da "ni bilo v nasprotju z vlado, saj je bila to očitno slabost". Sistemska tehnika, kooperant avstrijskega Steyrja, konkurenta Patrie, "je bila blizu starim komunistom".

Sicer pa je Riedl še zatrdil, da se je pred podkupovanjem zavaroval s posebno klavzulo v pogodbi z Wolfom, ki je imela za posledico izgubo celotne provizije, če bi prišlo do podkupovanja. Ta klavzula sicer na Wolfovo željo na koncu ni bila vključena v pogodbo, navaja APA.

Na Dunaju se nadaljuje sojenje v primeru Patria