Ličila in bižuterija so artikli, zaradi katerih dekleta zasrbijo prsti Foto: Osebni arhiv
Ličila in bižuterija so artikli, zaradi katerih dekleta zasrbijo prsti Foto: Osebni arhiv

V Sintalu so v pregled vzeli dve drogeriji, šest trgovin z oblačili in devet živilskih trgovin in supermarketov v Ljubljani in okolici. Po njihovih ugotovitvah so bili daleč najbolj zaželeni artikli ličila, ki so jih poskušali ukrasti kar 119-krat, s 63 poskusi kraje pa jim sledijo parfumi.
Poskusom kraje parfumov sledijo poskusi kraje sadja in zelenjave na samopostrežnih oddelkih, kjer si kupci sami tehtajo hrano in je način kraje malce bolj prefinjen. En način je, da v že stehtano vrečko dodajo še kakšen kos sadja oz. zelenjave in tako ukradejo razliko. Drugi način je, da ob tehtanju vnesejo kodo cenejšega blaga.
Tovrstnih poskusov kraje je bilo 61, za njimi pa so po pogostosti tatovi oblačil. V osmih preučevanih trgovinah z oblačili so varnostniki preprečili 60 kraj. Tej skupini artiklov tesno sledi bižuterija, kjer so v družbi našteli 57 poskusov kraje.
Staro in mlado brez plačila vzame rado
Najmlajši zasačeni tatič je bil star komaj osem let, najstarejši pa 86. Izdelali so tudi grob profil posameznih skupin dolgoprstnežev. Bižuterijo in ličila v vrednosti od nekaj do 15 evrov največkrat sunejo predvsem dekleta, mlajša od 20 let.
Starejši od 60 let so medtem največkrat poskusili odnesti živilske izdelke. Najstarejšemu nesojenemu tatu pa je zadišal parfum.