Tožilstvo je za Cakića zahtevalo 12 let zaporne kazni. Foto: BoBo
Tožilstvo je za Cakića zahtevalo 12 let zaporne kazni. Foto: BoBo
Stefan Cakić dobil osem let in pol zapora

zanj sicer zahtevalo 12 let zaporne kazni.

Stefana Cakića je obtožnica bremenila, da je 18. junija lani, potem ko sta z Gašperjem Tičem in prijatelji prej popivala v enem izmed ljubljanskih lokalov, Tiča ubil v njegovem stanovanju v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Analize telesnih tekočin obeh so namreč pokazale, da sta bila v času dogodka pod vplivom alkohola in kokaina, kar je po mnenju sodnih izvedencev bistveno vplivalo na zmožnost Cakićeve presoje.

Cakić je v zagovoru trdil, da je bil njegov napad na Tiča posledica spolne zlorabe ali vsaj njenega poskusa, ki naj bi se zgodil tik pred tem. Zdravniški pregled zlorabe ni potrdil, je pa sodni izvedenec psihiater Gorazd Mrevlje presodil, da se je pred ubojem moralo zgoditi nekaj dramatičnega, zaradi česar se je potem Cakić odzval tako, kot se je.

Ubiti igralec bi ob pravočasnem posredovanju lahko preživel
Sodnik Ciril Keršmanc je v obrazložitvi povedal, da petčlanski senat, ki je sodbo sprejel soglasno, ne dvomi, da je bil Cakić zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je pred tem užil, v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven. Dodal je, da po mnenju senata ni dvoma, da je med njima bil stik spolne narave, ki ni bil prisiljen, kar nasprotuje Cakićevemu zagovoru, da je bilo njegovo dejanje posledica Tičeve spolne zlorabe.

Kaj naj bi vodilo k napadu, sodnik ni povedal, je pa opozoril, da bi Tič lahko preživel, če bi pomoč prišla pravočasno oziroma če bi Cakić klic v sili izvedel prej. Tako pa je to storil šele po tem, ko se je prej umil, oblekel, vzel ključe in zaklenil stanovanje.

Višina zaporne kazni
Sodnik je posebno pozornost namenil tudi višini kazni, ki jih je primerjal s preostalimi primeri ubojev v bistveno zmanjšani prištevnosti, in sklenil, da sodišča večinoma dodeljujejo od sedem do devet let zapora. Odgovoril je tudi na navedbe Cakićevega zagovornika Gorazda Fišerja, ki je dejal, da če bi bil obtoženec ženska, bi ga obravnavali kot žrtev. Po Keršmančevih besedah primeri sodne prakse kažejo, da so bile tudi ženske v podobnih primerih obsojene na primerljivo kazen.

"Usmerite se v reševanje življenj, da boste laže živeli sami s sabo"
Pri izreku sankcije se je po besedah sodnika sodni senat osredotočil predvsem na to, da določi sankcijo, za katero meni, da bo dosegla svoj namen. Cakiću pa je dejal, da upa, da ga bo obsodba streznila in da bo življenje v zaporu izkoristil tako, da se ne bo podal v nova kazniva dejanja. "Da boste laže živeli sami s sabo, bi bilo smiselno, da se v tem času preusmerite v nekaj, kar bo usmerjeno v reševanje življenj, in ne v njihovo odvzemanje. Če si boste izbrali takšen cilj, boste laže živeli s sabo in ne boste spet zapadli v spiralo zlorabe drog in alkohola," je dejal sodnik.

Tožilka zadovoljna, Cakićev odvetnik nekoliko manj
Cakićev odvetnik Fišer je v izjavi novinarjem po izreku sodbe dejal, da se bo o pritožbi odločil po branju zapisane sodbe. Najbolj ga zanima, kako bo sodišče obrazložilo mnenje, da je imel Cakić namen Tiču vzeti življenje. "Nato se bova odločila, ali se bova pritožila," je dejal.

Obramba je sicer med procesom zatrjevala, da je bila Cakiću pred tem podtaknjena sintetična droga GHB (znana kot t. i. posiljevalska droga), česar pa ni bilo mogoče ne ovreči ne potrditi. Sodni izvedenec medicinske stroke Jože Balažič je namreč povedal, da se je uboj zgodil okoli 8.50, Cakiću pa so kri vzeli okoli 15.50. GHB pa je v krvi mogoče zaznati med dvema in štirimi urami po zaužitju, je dejal. Skušali so tudi dokazati, da je Cakić uboj zagrešil v afektu oziroma zaradi razburjenja, ki je bilo posledica nekega dramatičnega dogodka pred tem, zaradi česar naj bi bil takrat neprišteven.

Tožilka Tamara Gregorčič pa je menila nasprotno. Na to, da se je zavedal, kaj počne, in da je imel jasen naklep Tiču vzeti življenje, po njenem mnenju kaže tako daljši čas trajanja dogajanja kot tudi to, da naj bi Tiču nekatere rane zadal že po tistem, ko se ni mogel več braniti. Tožilka je zato pozdravila, da je sodišče Cakiću izreklo kazen zapora, kakor tudi to, da je pritrdilo kvalifikaciji kaznivega dejanja, kot jo je sama predlagala. Manj pa je bila zadovoljna z višino kazni, saj je sama predlagala 12 let zapora. Tudi tožilka se bo o pritožbi odločila, ko bo prebrala pisni odpravek.

Sojenje, ki je ves čas potekalo ob navzočnosti javnosti, se je začelo januarja letos. Do torka, ko so končali glavno obravnavo, je sodni senat, ki ga vodi sodnik Ciril Keršmanc, poslušal izpovedbe Tičevih prijateljev, Cakićevih bližnjih sorodnikov in sodnih izvedencev.

Stefan Cakić dobil osem let in pol zapora