Storilci so bili pri kaznivem dejanju izredno brutalni do žrtve, predvsem nasilni, in ji povzročili nepotrebno trpljenje ter mučenje. Žrtev je zaradi teh poškodb umrla. Foto: BoBo
Storilci so bili pri kaznivem dejanju izredno brutalni do žrtve, predvsem nasilni, in ji povzročili nepotrebno trpljenje ter mučenje. Žrtev je zaradi teh poškodb umrla. Foto: BoBo

Takih kaznivih dejanj še nismo imeli, če smo iskreni. Sam način, priprava ... govorimo o organizirani zadevi, načrtovani več mesecev vnaprej, o delitvi vlog. Vsak je vedel, kaj mora narediti, in to so tudi naredili.

Policija
Policija, uniforma, našitek
"Dali bomo vse od sebe, da pridemo zadevi do dna. Preiskava poteka naprej. Postopek je končan le v prvi fazi, je pa še nadaljevanje zgodbe," zagotavljajo na policiji. Foto: BoBo
Za ugrabitev je sicer zagrožena kazen od enega do 10 let zapora, prav toliko tudi za kaznivo dejanje mučenja. Uboj se kaznuje z zaporom od 10 do 15 let. Foto: EPA
Ugrabitev Škrbićeve natančno načrtovana

"Z do zdaj zbranimi obvestili ni bilo mogoče ugotoviti, da so osumljenci že na samem začetku načrtovali tudi umor te osebe, zato je ostala kvalifikacija uboj," so pojasnili na današnji novinarski konferenci ljubljanske policijske uprave, kjer pa so dodali, da se v nadaljevanju preiskave to lahko še spremeni.

Poročali smo, da sta 26. junija zvečer zakrinkana moška v Trnovem v Ljubljani s kolesa zbila žensko in jo odvlekla v belo alfa romeo. Žrtev so naslednje jutro še živo, a hudo ranjeno našli ob cesti v Podpeči pri Ljubljani, kamor so jo po več urah mučenja odvrgli iz avtomobila, vendar je umrla še pred prihodom reševalcev.

Šlo je za dekle Dejana Vidmarja, ki ga je sodišče obsodilo na 15 let zapora zaradi "ropa stoletja", zato je v javnost pricurljalo, da je bil motiv zločina denar, 1. novembra 2005 ukraden iz sefov SKB-ja - storilci naj bi od Škrbićeve tako želeli izvleči, kje je skrit ukradeni plen.

O motivu in naročniku še nič
A na policiji tega še vedno niso potrdili, saj se preiskava nadaljuje, zato podrobnejših informacij javnosti ne razkrivajo - niti o motivu niti o naročniku kaznivega dejanja. "Dali bomo vse od sebe, da pridemo zadevi do dna. Preiskava poteka naprej. Postopek je zaključen le v prvi fazi, je pa še nadaljevanje zgodbe," zagotavljajo.

Pojasnili so, da so takoj po samem dogodku začeli zbirati obvestila, z zbranimi obvestili, ogledom kraja kaznivega dejanja, z najdbo sledov in forenzičnimi mnenji pa nato prišli do ugotovitev, da podlagi katerih so s pomočjo odredbe in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva začeli izvajati tudi prikrite preiskovalne ukrepe zoper več osumljencev.

Ugrabitev, mučenje, uboj
V dolgotrajni kriminalistični preiskavi - ki je bila, kot poudarjajo, predvsem zahtevna - so te dokaze zbrali do utemeljenega suma in zato prejšnji teden tudi odvzeli prostost več ljudem, izvedli hišne preiskave, nekaj so jih pridržali in privedli k preiskovalnemu sodniku - zoper te ljudi je bilo tudi odrejeno sodno pridržanje.

Natančneje: pri osmih ljudeh so izvedli hišne preiskave, sedem so pridržali, nato pa šest ovadili. Tri so danes pripeljali tudi na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ta pa je zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti za vse odredila pripor. Dvema osumljencema se očita storitev kaznivega dejanja ugrabitve, mučenja in uboja, tretjemu pa storitev kaznivega dejanja ugrabitve.

Vsi osumljenci so bili tudi že predkaznovani, policija je podala več kazenskih ovadb zoper premoženje, zoper življenje ter zoper neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili - nekateri izmed njih so bili tudi obsojeni, bodisi v Sloveniji bodisi v tujini. Nekateri osumljenci imajo sicer tudi dvojno državljanstvo.

Kakor ugotavljajo na policiji, pa so trojici osumljenih pri izvedbi kaznivega dejanja pomagali vsaj še trije Ljubljančani, ki so jih policisti že ovadili zaradi domnevne pomoči pri kaznivem dejanju. Prav tako na policiji sumijo, da so ovadeni imeli še druge pomagače, ki pa jih še niso identificirali.

Izredna brutalnost do žrtve
"Storilci kaznivega dejanja so to pred storitvijo predhodno dobro načrtovali, načrtovati so začeli že nekaj mesecev prej, skrbno so si razdelili svoje vloge - torej kdo je poskrbel za katero stvar in kateri predmet, ki so jih uporabili pri tem kaznivem dejanju, že pri sami nabavi in nato še pri samem uničenju," je pojasnila policija.

Da so se storilci na ugrabitev dobro pripravili, kažejo tudi ugotovitve, da so si storilci prav v ta namen priskrbeli vozilo, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva ter sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje.

Kot ugotavlja policija, so ugrabitelji žrtev odpeljali na predhodno izbran neobljuden kraj v bližnji okolici Ljubljane, kjer so jo več ur pretepali in mučili. Vozilo, ki so ga pri tem uporabili, so po tistem, ko so žrtev odvrgli, zažgali, da bi tako za seboj uničili sledove.

"Storilci so bili pri kaznivem dejanju izredno brutalni do žrtve, predvsem nasilni, ter ji povzročili nepotrebno trpljenje in mučenje. Žrtev je na podlagi teh poškodb nato tudi umrla," so dodali.

Organiziranje za kaznivo dejanje in nato še za prikrivanje dokazov
"Takih kaznivih dejanj še nismo imeli, če smo iskreni. Sam način, priprava ... govorimo o organizirani zadevi, načrtovani več mesecev vnaprej, o delitvi vlog. Vsak je vedel, kaj mora narediti, in to so tudi naredili," še priznavajo na policiji.

"Niso pa se organizirali samo na način, da vsak dobi svojo vlogo - organizacija kaže tudi na to, da vsak dobi svojo vlogo tudi pri tem, kako ovirati policijo pri preiskovanju. Uničevali so sledove zato, da onemogočajo ali otežijo preiskavo. A pri vsakem kaznivem dejanju ostanejo sledovi, uspešnost policije pa je, ali jih tudi odkrije in zavaruje," dodajajo.

Takih kaznivih dejanj še nismo imeli, če smo iskreni. Sam način, priprava ... govorimo o organizirani zadevi, načrtovani več mesecev vnaprej, o delitvi vlog. Vsak je vedel, kaj mora narediti, in to so tudi naredili.

Policija
Ugrabitev Škrbićeve natančno načrtovana