Strela, ki je udarila v skalo, je poškodovala več planincev, ki so stali v bližini. Foto: Simon Kurinčič
Strela, ki je udarila v skalo, je poškodovala več planincev, ki so stali v bližini. Foto: Simon Kurinčič
Od strele poškodovani niso v smrtni nevarnosti
Po udaru strele oživljali planinca

Strela je udarila nekaj pred 14. uro. "Strela je udarila za pastirsko hišo v balvan in vrgla po tleh štiri planince, en je bil huje poškodovan in ga je bilo treba oživljati. Ključen trenutek je bil ta, da je bil v bližini švedski zdravnik, ki je ponesrečenega uspešno oživel in ga tudi ohranjal pri življenju do prihoda kamniške medicinske pomoči," je za TV Slovenija povedal gorski reševalec Simon Kurinčič.
Po podatkih policije so bili trije vidno poškodovani, tretji pa ni izkazoval zunanjih poškodb. Posredovala je gorska reševalna služba, vzletel je tudi helikopter, ki je poškodovane prepeljal v ljubljanski klinični center. Po poročanju TV Slovenija vsi trije prepeljani ostajajo v oskrbi ljubljanskega UKC-ja in niso v smrtni nevarnosti.

Šlo je za izkušene planince, pojasnjuje predsednik gorske reševalne službe Kamnik Srečo Podbevšek in dodaja, da zato, da bi se izognili nesreči, niso mogli storiti skoraj ničesar. "Strela je naravni pojav, ki je zelo nepredvidljiv."
Pred slabima dvema tednoma je strela udarila v mlado družino pri Blejskem jezeru, poškodovani so bili trije ljudje.

Nekaj nasvetov
Kaj storiti, ko se bliža nevihta s strelami, je za Radio Slovenija pojasnil Goran Milev, vodja področja sistema Skalar na Elektroinštitutu Milana Vidmarja v Ljubljani. "V takih primerih se je najbolje zateči v kakšen objekt, najprimernejši so tisti s strelovodno zaščito. Če te možnosti nimamo, je zagotovo zelo varno v avtomobilu, ki deluje kot faradajeva kletka. Na planinskih poteh obstajajo bivaki, ki so namenjeni prav temu, da se v kakšnih nevihtnih trenutkih lahko tam skrijemo."
Drevo ali odprt dežnik niso dobre rešitve. "Drevo s svojo višino praktično ima učinek strelovoda. Če strela udari vanj in smo mi v neposredni bližini, se pod drevesom pojavi napetost koraka. Najprej nas lahko poškoduje ta napetost koraka, torej da se znajdemo v nekem napetostnem prostoru, kjer se med korakom lahko pojavi tudi do 400 kilovoltov napetosti. To so zelo visoke napetosti. To je praktično smrtonosno za človeka."

Tudi uleči se na tla ni dobro. "Če bi se ulegli na tla, je to praktično tako, kot da stojimo, ker v trenutku udara strele pokrivamo veliko površino in lahko prav tako steče tok od glave do peta in nas poškoduje. Zato je primeren položaj, da počepnemo na prste." Tal naj se dotika čim manjša površina. "Doseči moramo enak učinek, kot ko se usede ptič na daljnovod. Ptiča ne ubije ravno zato, ker se daljnovoda dotakne točkovno in se praktično ne znajde na neki napetostni razliki."

Od strele poškodovani niso v smrtni nevarnosti
Po udaru strele oživljali planinca