Po poročanju medijev naj bi si Šuštar zaželel vrnitve v domovino. Foto: RTV SLO
Po poročanju medijev naj bi si Šuštar zaželel vrnitve v domovino. Foto: RTV SLO
Šuštar se želi vrniti

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo naj bi se na slovensko veleposlaništvo v Kanadi obrnil v teh dneh, poročata časopisa Delo in Slovenske novice. Na ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da Šuštarju do tega trenutka še niso izdali potnega lista, da pa bodo v primeru Šuštarjeve prošnje uredili vse potrebno za njegovo vrnitev.

Postopek za izdajo potnega lista je zelo hiter. Po besedah tiskovnega predstavništva zunanjega ministrstva, Gregorja Šuca, bi veleposlaništvo lahko izdalo nov potni list že v 10 minutah po vložitvi prošnje.

Šuštar je bil 16. julija zaradi zlorabe uradnega položaja na sojenju v odsotnosti obsojen na šest let zapora. Prvič je bil obsojen konec leta 2003, ko mu je sodišče izreklo dve leti zapora zaradi jemanja podkupnin. Julija 2004 je bila zoper njega in še 11 domnevnih sostorilcev zaradi zlorabe uradnega položaja vložena še ena obtožba.

Šuštar ujet v Kanadi
Na podlagi mednarodne tiralice so ga kanadski organi prijeli 26. julija, medtem ko je prisostvoval pri naroku na imigracijskem uradu. Ker Slovenija in Kanada nimata dvostranske pogodbe o izročanju obsojenih oseb in Kanada ni podpisnica Evropske konvencije o izročitvi, njihove oblasti Šuštarja niso izročile Sloveniji. Slovensko ministrstvo za pravosodje je Kanadi sicer posredovalo prošnjo za njegovo izročitev.

Kanada ima na voljo tri možnosti: Šuštarja lahko izženejo zaradi neveljavnih dokumentov, mu podelijo politični azil ali pa izročijo Sloveniji.

Šuštar se želi vrniti