Slovenska vojska zanika, da bi bil strelec šikaniran, kot je slednji zapisal v svojem blogu. Foto: BoBo
Slovenska vojska zanika, da bi bil strelec šikaniran, kot je slednji zapisal v svojem blogu. Foto: BoBo

Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje.

Simon Korez, SV
Slovenska vojska, dan SV, 15. 5. 2014
V Slovenski vojski je kar 50 ljudi, ki zaradi različnih zdravstvenih težav ne smejo nositi orožja, pa so kljub temu zaposleni pri njih. Foto: BoBo

Človek se vpraša, kako je mogoče, da toliko časa v obstoječih službah nismo znali ponuditi ustrezne pomoči oziroma identificirati te hude stiske.

Psihiatrinja Vesna Švab o vojaku, ki je streljal na policista, na podlagi njegovega bloga

Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih.

Simon Korez, SV
Osumljenec je imel zdravstvene težave
Strelec v več disciplinskih postopkih

Disciplinski postopek
SV je uvedel tudi disciplinski postopek in osumljencu do zaključka postopka prepovedal opravljanje vojaške službe, je vojska zapisala na Twitterju. Novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek pa je za TV Dnevnik povedal, da je osumljeni vojak po daljši bolniški odsotnosti dobil status invalida, zato mu je bila vojska dolžna zagotoviti drugo delovno mesto, ni pa smel rokovati z orožjem. Ko so ga zaposlili, je imel vsa potrebna potrdila.

Grozi mu prenehanje delovnega razmerja
Kdaj bo disciplinski postopek končan, še ne morejo povedati, okvirno v roku 15 dni. Grozi mu prenehanje delovnega razmerja. Dolžina postopka bo po besedah Simona Koreza iz Generalštaba SV odvisna tudi od tega, kdaj bo osumljeni vojak sposoben priti na obravnavo, če bo sploh prišel.

Suspenzija za zdaj maksimalen ukrep
So pa zakonodajna pravila takšna, da mora udeleženec v postopku dobiti možnost zagovora. Pojasnil je, da bo eden izmed dokazov, na podlagi katerega bodo lahko izrekli najstrožji ukrep oziroma prenehanje delovnega razmerja, tudi vložena pravnomočna obtožnica. Ukrep, ki so ga sprejeli v soboto, pa je po predpisih trenutno tudi maksimalen, je dodal.

Psihične težave vojaka
V Litiji je v petek popoldne prišlo do strelskega obračuna, v katerem je mlajši voznik policista, ki ga je ustavil, ustrelil v glavo. Izkazalo se je, da je storilec pripadnik SV, ki ga sumijo povezave z nedavnim oboroženim poskusom ropa. Zapisi domnevnega storilca na blogu sicer kažejo na psihične težave vojaka.

"Doživel sem hud mobing"
Na svojem blogu je namreč osumljeni strelec med drugim zapisal, da je v vojski "doživel hud mobing, zaradi katerega namerava pustiti to službo". Toda, v SV to zavračajo, kakor tudi "namigovanja o možnostih, ki bi jih SV morala izvesti za preprečitev tako nizkotnega dejanja".

Kritika politike
Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je namreč na Twitterju zapisala, da v SV ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka. Na dogodek se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Zapisal je, da je z mislimi pri ranjenem policistu in upa na njegovo trajno ter hitro okrevanje.

Tudi sindikat vojakov opozarja na nizke plače
Glede opozoril Sindikata vojakov Slovenije o nevzdržnosti odnosov med pripadniki SV in slabih plačah pa v SV poudarjajo, da nobena plača - tudi še tako nizka - ne more in ne sme biti razlog za kriminalna dejanja, ko gre za poseganje v življenje.

Strelec obravnavan zaradi različnih odklonov
Pripadnik Slovenske vojske, ki je ustrelil policista, je bil po besedah tiskovnega predstavnika SV Simona Koreza v vojski večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih.

Ni imel dostopa do orožja
Zaradi bolezni je bil tudi dalj časa odsoten in ni imel dostopa do orožja, vendar predpisi ne omogočajo, da bi bil vojak odpuščen zaradi psihičnih težav.

Storilec je pisal blog

Na družbenem omrežju Twitter je medtem zaokrožila povezava do spletnega bloga, ki naj bi pripadal storilcu kaznivega dejanja. V zapisu med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi. Nekajkrat omeni tudi željo po samomoru. Kot izhaja iz zapisa, ga je enkrat poskušal tudi storiti. Opisuje tudi razmere v vojski, kjer pravi, da je bil šikaniran. Zato je tudi zbolel za motnjami prehranjevanja, zaradi česar se je tudi več mesecev zdravil.

Predpisi varujejo bolne
Korez obžaluje dogodek. Pri tem pa je pojasnil, da so predpisi takšni, da varujejo bolne osebe, ne glede na bolezen, Slovenska vojska pa nima mehanizmov, da bi takšne primere odklonov lahko izločila. "Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje," je ocenil Korez. Dodal je, da je dejstvo, da je bil strelec pripadnik SV, le še oteževalna okoliščina.

Po njegovem mnenju je treba vedeti, da so pravice vojaka, ki ima pogodbo o zaposlitvi, varovane enako kot pravice vseh drugih delavcev s tem statusom pogodbe. "Ko vojak izrazi zahtevo po bolniški odsotnosti, je to stvar njegovega osebnega zdravnika," je pojasnil.

Kar 50 zaposlenih v SV ne sme nositi orožja
V Slovenski vojski je, kot je dejal, približno 50 ljudi, ki zaradi različnih zdravstvenih težav ne smejo nositi orožja, pa so kljub temu zaposleni pri njih. "Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih," je dejal Korez.

Potrebna je dvotretjinska večina
Prepričan je, da bi bilo zaradi tega treba spremeniti zakonodajo, vendar pa je to težko doseči, saj je, kot je pojasnil, v DZ-ju za spremembo zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina. Vojaški poklic je sicer povezan z izurjenostjo za streljanje, družba pa bo morala biti po njegovem mnenju pripravljena, da se tudi v vojski zaradi obremenitev lahko zgodijo odkloni.

Slovenija ne priznava specifike vojske
"V Sloveniji si doslej še nismo priznali, da je vojska specifičen poklic, ker se vojak, ko gre na misijo, sreča s težjimi dogodki, kar prinaša travmo. Ne pravim, da je imel ta vojak posttravmatski sindrom, lahko pa, da ga bo kdo imel," je izpostavil. Vojaki gredo sicer, ko se prijavijo za to delo, skozi selekcijski postopek, v katerem preverjajo tudi njihove psihofizične sposobnosti, nato pa imajo običajno takšne preglede še vsakih pet let. Pregledi potekajo tudi pred odhodom na misije ali če se za to odloči nadrejeni ob morebitnih odklonih, je še pojasnil Korez.

Psihiatrinja: Očitno je, da avtor bloga trpi
Skupnost je očitno znova spregledala eno izmed hudih duševnih motenj, je psihiatrinja Vesna Švab za STA komentirala blog 26-letnega vojaka, strelca na policista v Litiji. Kot meni, je očitno, da avtor bloga trpi. Poskušal si je pomagati z vojsko in se zaščititi z izvrstno telesno kondicijo, kljub klicu na pomoč pa te ni dobil pravočasno.

Huda duševna motnja
Švabova je omenjeni blog komentirala z besedami, da avtor z dolgotrajnimi in hudimi občutki ogroženosti opisuje svojo hudo duševno motnjo, ki se je začela kazati že v otroštvu in se nadaljevala v obdobju mladostništva. Po njeni oceni je bilo to, da je zbolel za motnjami prehranjevanja, le del težave. Zato bi bilo verjetno treba že takrat, ko so ga hospitalizirali, diagnostiko pozneje nadaljevati ali razširiti. "Človek se vpraša, kako je mogoče, da toliko časa v obstoječih službah nismo znali ponuditi ustrezne pomoči oziroma identificirati te hude stiske," je dodala.

Zapisi so klic na pomoč
Njegovi spletni zapisi so klic na pomoč, je poudarila Švabova, a verjetno je svoje stanje prikrival tako v službi kot pri zdravstvenih službah. Sklepati gre tudi, da se je v vojski zelo trudil dobro delati in upoštevati nadrejene ter si prizadeval za to, da bi ostal v skupnosti, ki mu je "ponudila nekaj varnosti, kjer je pač vedel, kaj mora delati". Vojska je namreč avtorju bloga po mnenju Švabove nudila jasno strukturo dneva in dejavnosti, ki je sam ni zmogel vzpostaviti.

Policist še vedno v kritičnem stanju
Zdravstveno stanje ustreljenega policista, ki se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru, je sicer še vedno kritično. V kliničnem centru je v zdravniški oskrbi tudi osumljenec, ki je streljal, saj ga je med begom ustrelil drugi policist, ki je bil na kraju dogodka. A vojak naj ne bi bil hudo poškodovan.

Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje.

Simon Korez, SV

Človek se vpraša, kako je mogoče, da toliko časa v obstoječih službah nismo znali ponuditi ustrezne pomoči oziroma identificirati te hude stiske.

Psihiatrinja Vesna Švab o vojaku, ki je streljal na policista, na podlagi njegovega bloga

Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih.

Simon Korez, SV
Osumljenec je imel zdravstvene težave
Strelec v več disciplinskih postopkih