Tovšakovi že teče čas zaporne kazni zaradi obsodbe v zadevi Čista lopata. Foto: BoBo
Tovšakovi že teče čas zaporne kazni zaradi obsodbe v zadevi Čista lopata. Foto: BoBo
Tovšakova razmišlja o priznanju krivde
Tovšakova se bo pogajala o priznanju krivde

Nadaljevanje predobravnavnega naroka je sodnica Romana Gradič preložila na 10. julij, je iz Celja za TV Slovenija poročala Nada Kumer. Tovšakova lahko krivdo prizna kadar koli med trajanjem sodnega postopka in bo pogajanja s tožilcem o priznanju krivde nadaljevala.
Pogajanja se tičejo dveh primerov - tako obnove dvorca Betnava kot Rimskih term - ki jih Tovšakova želi zaključiti kot celoto, je še poročala Kumrova.

Zagroženih osem let zapora
Tožilec Pintar Tovšakovi, ki na Igu prestaja zaporno kazen zaradi obsodbe v aferi Čista lopata, očita poslovno goljufijo pri prenovi dvorca Betnava na račun Evropske unije. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je do osem let zapora.

Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija predala stavbno pravico podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest njenih duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili več kot dva milijona evrov, ki so jih dobili na banki.

Računi za neopravljena dela
S tem denarjem so nato zaprosili za 1,7 milijona evrov evropskih sredstev in jih tudi dobili. Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija pozneje ta denar vrnila.

Lažne poslovne listine Vegrada
Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine (gradbene situacije in račune za neizvedena dela) ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno izkazovali izvršitev plačil po teh računih in situacijah (s fiktivnimi kreditnimi pogodbami in večkratnim vzajemnim nakazovanjem sredstev med tekočimi računi). Pozneje so te gradbene situacije ter dokazila o plačilih z lažno vsebino uporabili kot podlago zahtevku za izplačilo sredstev EU-ja.

Ostali so krivdo že priznali
Soobtoženi v zadevi Betnava nekdanja direktorica družbe Betnava Dragica Marinič, gradbeni nadzornik Karel Bogatin in Anton Ekart iz mariborske nadškofije pa so krivdo že priznali. Izrek kazni bo v četrtek.

Krašovec: Nisem kriv
Nekdanji ekonom Nadškofije Maribor Mirko Krašovec, ki je osumljen napeljevanja h kaznivemu dejanju v škodo EU-ja, je prek svojega zagovornika vložil ugovor na obtožnico, kar pomeni, da ne priznava krivde.

Tovšakova krivde v primeru oškodovanja Rimskih term ni priznala, krivdo zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja pa je priznala in bila obsojena na dve leti zapora.

Tovšakova razmišlja o priznanju krivde
Tovšakova se bo pogajala o priznanju krivde