Tožilstvo naj bi preiskovalo navedbo Komisije za preprečevanje korupcije, da ima Janša za 210.000 evrov
Tožilstvo naj bi preiskovalo navedbo Komisije za preprečevanje korupcije, da ima Janša za 210.000 evrov "nepojasnjenega premoženja". Foto: BoBo


Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, jo je na spletu objavil Politikis.si. Na specializiranem državnem tožilstvu za zdaj niso potrdili verodostojnosti odredbe. Pristojni državni organi so za POP TV povedali, da jim objava ne bo pomagala pri preiskavi, da pa jih ne bo ustavila, saj so javnih pritiskov pri preiskavi vodilnih politikov vedno bolj navajeni.

Kot izhaja iz objavljene domnevne odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Navedba KPK-ja o nepojasnjenem premoženju
Po podatkih protikorupcijske komisije ima Janša, ki je bil zaradi korupcije v primeru Patria nepravnomočno obsojen, za vsaj 210.000 evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. Zagožen, ki je bil v primeru Patria obtožen korupcije, pa je ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271.000 evrov, izhaja iz odredbe.

V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 pa do datuma izdaje odredbe. Po navedbah POP TV je bila odredba izdana 11. oktobra letos.

Preiskava sestrične Bačovnikove
Pobuda za finančno preiskavo vključuje tudi bančnico, ki je za zakonca Janša polagala njuno gotovino na svoj račun. Gre za Natašo Pajenk, sestrično Janševe žene Urške Bačovnik Janša. Pajenkovo sumijo pranja denarja in utaje davkov. V primeru Zagožna pa naj bi v skladu z odredbo preiskali njegova dediča, in sicer ženo in sina.

Poleg visokih vsot gotovine na štirih računih Jožeta Zagožna v Avstriji naj bi imeli glede na besedilo odredbe preiskovalci navodila, naj se osredotočijo predvsem na štiri nepremičnine zakoncev Janša v skupni vrednosti več kot pol milijona evrov.