Ključna pri zagotavljanju, da je denar pritekel do zakoncev Bačovnik Janša, naj bi bila tudi Rajko Janša in Franci Zavrl. Foto: BoBo
Ključna pri zagotavljanju, da je denar pritekel do zakoncev Bačovnik Janša, naj bi bila tudi Rajko Janša in Franci Zavrl. Foto: BoBo
Franci Zavrl
Zavrlovo podjetje je bilo predmet preiskave že v aferi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Novo o Janševi ekonomiji

V javnost so pred dnevi že prišli podatki, da je gotovino zakoncev Bačovnik Janša upravljala Pajenkova. Po informacijah Dnevnika pa je od leta 2010 zamenjala dva delodajalca: Sparkasse in Unicredit, trenutno pa je zaposlena pri avstrijski banki BKS.
Vzporedno s kariernimi premiki Pajenkove so se menjali tudi Janševi posojilodajalci, piše časnik. Leta 2009, ko je bila zaposlena pri banki Sparkasse, je Janša pri tej banki najel 135.000 evrov posojila za nakup trisobnega stanovanja na Mesarski cesti v Ljubljani. Spomladi 2011 sta zakonca Bačovnik Janša to posojilo odplačala z novim posojilom 172.000 evrov, ki ga je najel Janez Janša pri Unicreditu, kjer se je takrat na oddelku za mala podjetja zaposlila Pajenkova.
Lani pa sta zakonca stanovanje na Mesarski zastavila za novo hipoteko v vrednosti 125.000 evrov pri avstrijskem BKS Bank. In prav tam Pajenkova dela danes. Na Unicreditu tudi niso želeli potrditi ali zanikati, da jih je urad za pranje denarja pozval k predložitvi podatkov, ki se nanašajo na Natašo Pajenk.

Plačilni servis
Omenjeni urad naj bi prav tako ugotovil, da je Pajenkova v času službovanja na banki Sparkasse v zadnjih letih prejela več deset tisoč evrov gotovine za plačilo življenjskih stroškov zakoncev. Pomembno vlogo je imela tudi pri nakupu hiše v Šentilju pri Velenju, je za časnik potrdila Vojka Rauter Čelešnik, nekdanja lastnica omenjene hiše.

Po njenih besedah je bila Pajenkova, takrat še zaposlena v banki Unicredit, navzoča pri skoraj vseh fazah posla. Tako je opravila prvi pogovor o prodaji hiše, v imenu Janše je bila navzoča pri sestavljanju pogodbe pri notarju, dogovarjala pa se je tudi o prenosu hipoteke na hišo v Velenju.

Je Janša lagal?
"Še pred podpisom pogodbe o prodaji sem zahtevala plačilo predujma v vrednosti 5.000 evrov. Gospa Pajenk in nato še gospod Janša sta mi zatrjevala, da to ni običajna praksa. Aprila ali maja 2011 sem nato prejela ta denar, in to na roko. Gospod Janša je na zaslišanju pred KPK-jem zatrdil, da sem tako zahtevala jaz, a to je laž," je pojasnila Rauter Čelešnikova.

KPK je v poročilu zapisal, da izvor teh 5.000 evrov ni znan. Prav tako ne, iz katerega vira je bila plačana dobra polovico preostalega zneska razlike med vrednostma zastavljene in kupljene nepremičnine, čeprav mu je denar za to plačilo na tekoči račun nakazala banka.
Veriga prek Rajka Janše in Francija Zavrla
Čeprav je Janša kot plačnika večine življenjskih stroškov omenil ženo, ki ob neto plači, nižji od 2.000 evrov, uradno mesečno odplačuje še 1.100 evrov posojila, še zdaleč ni izključena možnost, da je ta del tega denarja prejela od brata Rajka Janše.
Ta je v letih 2007 in 2012 Franciju Zavrlu, oz. njegovemu luksemburškemu podjetju Falcone, prodal dve svoji podjetji, Promart Design in Atacama, za 1,15 in 1,2 milijona evrov. Denar je nato do Rajka Janše pritekal več let v več obrokih. Zadnji obrok v vrednosti 700.000 evrov pa bi moral biti na njegovem računu najpozneje 31. julija letos, a ga po neuradnih informacijah časopisa ni prejel.
Ob tem velja omeniti, da je Atacama leta 2011 ustvarila le okoli pol milijona evrov prihodkov. Zavrl je sicer po zamenjavi oblasti leta 2009 Promart Design, ki je do danes v poslovnem smislu praktično ugasnil, prodal Skupini DZS. Zatrdil pa je tudi, da ne ve ničesar o tem, da bi Durs o njem izvajal davčno preiskavo.

Novo o Janševi ekonomiji