Tožilec naj bi se pri prejemanju 25.000 evrov podkupnine ujel na označene bankovce. Foto: MMC RTV SLO
Tožilec naj bi se pri prejemanju 25.000 evrov podkupnine ujel na označene bankovce. Foto: MMC RTV SLO
Kaj čaka osumljenega tožilca?

Tožilstvo je po besedah osumljenčevega odvetnika Igorja Vinčeca predlagalo odreditev pripora, čemur obramba nasprotuje. Zakon o državnem tožilstvu namreč za tožilce določa drugačne pogoje, o pridržanju ali izpustitvi tožilca Roberta Stojka bo zato odločalo višje sodišče. Kdaj bo odločanje potekalo, ni znano, vse do takrat pa bo Stojko v 48-urnem sodnem pridržanju. Tudi na vprašanje, ali se Stojko zagovarja z molkom ali kako drugače, Vinčec ni želel odgovoriti.

Tožilka: Pazimo na dogajanje v svojih vrstah
Tudi okrožna državna tožila Blanka Žgajner je potrdila, da se sodišče za zdaj še ni odločilo. Kot je dejala, je priporni nalog sicer zaključen, a ker gre za tožilca, se mora o morebitnem priporu odločiti pristojno višje sodišče. Po njenih besedah bo odločitev sodišča znana še danes. Žgajnerjeva je ob tem še dodala, da takšni primeri kažejo, da tožilci tudi v svojih vrstah pazijo, kaj se dogaja in take zadeve pravočasno odkrijejo in raziščejo, čeprav gre za njihove kolege, kar jim omogoča, da so njihove vrste takšne, kot morajo biti.

V četrtek so tožilca prijeli pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine, za kar mu grozi od enega leta do osmih let zaporne kazni. Sodelavci Nacionalnega preiskovalnega urada so v predkazenskem postopku uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, denar, ki ga je osumljeni prejel kot domnevno podkupnino, pa je bil označen, je v petek povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Harij Furlan.

Kaj čaka osumljenega tožilca?