Uslužbenci NPU-ja na območju PU-ja Murska Sobota izvajajo preiskovalna dejanja in zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja s področja korupcije. Foto: BoBo
Uslužbenci NPU-ja na območju PU-ja Murska Sobota izvajajo preiskovalna dejanja in zbirajo obvestila v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja s področja korupcije. Foto: BoBo
Preiskava zoper murskosoboškega tožilca

Iz policijskih vrst smo izvedeli, da policijska preiskava na vrhovnem državnem tožilstvu še poteka, vodi pa jo Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so nam odgovorili, da "gre za predkazenski postopek, v katerem sodelujeta skupina in NPU". "V tej fazi vam več informacij ne moremo posredovati." Od naše dopisnice Cirile Sever smo izvedeli, da naj bi šlo za okrožnega državnega tožilca Roberta Stojka, ki naj bi prejel okoli 20.000 evrov podkupnine. Stojka smo poskušali priklicati na prenosni telefon, a ga je izklopil.

Podoben odgovor smo dobili tudi z Generalne policijske uprave, kjer pravijo, da "preiskovalci NPU danes v skladu z usmeritvami Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS na območju PU Murska Sobota izvajajo preiskovalna dejanja in zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja s področja korupcije, katerega je osumljena uradna oseba".
Zalar obžaluje, če se je zgodilo kaznivo dejanje
Pravosodni minister Aleš Zalar, ki se udeležuje slovesnosti ob dnevu pravosodja, pa je dejal, da, če se je res zgodilo kaznivo dejanje, to obžaluje. Zalar je še dejal, da ga je o preiskavi obvestila generalna državna tožilka Barbara Brezigar in dodal, da je, če so obtožbe seveda resnične, edina pozitivna zadeva pri tem to, "da so pristojni organi tako hitro odreagirali".

Pravosodno ministrstvo: Nujna najstrožja presoja
"Vsakršna malomarna ali naklepna protipravna dejanja, ki jih zagrešijo pravosodni funkcionarji, pa tudi javni uslužbenci v pravosodju, je potrebno obravnavati po merilih najstrožje presoje. Teh meril pravosodju ni mogoče vsiliti od zunaj. Sprejeti in uveljaviti jih mora pravosodje samo. Samo na ta način se bo lahko okrepila avtoriteta pravosodja. Torej preko razmerij s tistimi, o katerih pravicah, obveznostih, ali obtožbah zoper njih odloča v posamičnih primerih."

S tem konkretnim primerom nas je danes telefonsko obvestila generalna državna tožilka. Ob tem lahko dodamo, da očitno kazensko pravosodje deluje, saj je tožilstvo tisto, ki skupaj s policijo oz. NPU-jem vodi ta postopek," pa so se na akcijo kriminalistov odzvali na pravosodnem ministrstvu.

Preiskava zoper murskosoboškega tožilca