Foto: BoBo
Foto: BoBo

V prvotni obtožnici je tožilstvo Blažu Kadivcu očitalo 48 kaznivih dejanj, med drugim, da naj bi skrbel za telefone sky, ki so jih visoko pozicionirani člani združbe uporabljali za varno komunikacijo, tudi pri prevozu mamil. Po novem tožilstvo mlajšemu od bratov Kadivec očita 73 kaznivih dejanj, prepričano je tudi, da je imel v hudodelski združbi eno od vodilnih vlog. "Blaž Kadivec je imel v združbi ves čas vlogo nekakšnega finančnega direktorja," je našteval Levašič.

Po prepričanju tožilstva pa naj bi imel Blaž Kadivec v združbi zelo pomembno vlogo tudi pri prikrivanju izvora denarja od trgovine s prepovedano drogo s transakcijami v bitcoine. Iz dokazov v sodnem spisu, predvsem iz komunikacije sky, namreč izhaja, da je imela slovenska celica Kavaškega klana svojo bitcoin denarnico, upravljal pa jo je Blaž Kadivec.

Po novi oceni tožilstva naj bi člani združbe s prodajo prepovedane droge zaslužili dobrih šest milijonov evrov, ob čemer v ta zaslužek ni vključen promet od prodaje hašiša in heroina, saj tožilstvu ni poznana nabavna in prodajna cena. S prodajo bitcoinov pa naj bi si združba pridobila protipravno korist v vrednosti najmanj 2,2 milijona evrov.

Tožilstvo je v obtožnici tudi natančneje pojasnilo zaslužke posameznih članov klana glede na vrsto kaznivih dejanj. Klemen Kadivec kot eden od vodij slovenske veje klana naj bi samo od prevoza prepovedane droge prejel dobrih 405.000 protipravne premoženjske koristi.

Za spremembo obtožnice se je tožilstvo odločilo na podlagi dokazov iz komunikacije sky, pa tudi na podlagi izpovedi treh skesancev v tej zadevi, Darka Nevzatovića, Slavka Tesića in Alena Bajca, je dodal tožilec.

V zadevi Kavaški klan bi moral biti danes zaslišan tudi Kosta Tabaković, brat obtoženega Nenada Tabakovića, vendar se to ni zgodilo, saj je Kosta uporabil institut pravne dobrote, da mu kot bližnjemu sorodniku obtoženega Nenada ni treba pričati. Sojenje zoper Nenada Tabakovića v zadevi Kavaški klan sicer še ne poteka zaradi njegovih zdravstvenih težav.

Je pa mariborsko sodišče zoper oba brata Tabaković letos uvedlo sodno preiskavo zaradi suma, da sta sodelovala pri načrtovanju poskusa umora glavnega skesanca iz Kavaškega klana Darka Nevzatovića.