Boris Popovič pravi, da je nedolžen in da se izida sojenja ne boji. Foto: MMC RTV SLO
Boris Popovič pravi, da je nedolžen in da se izida sojenja ne boji. Foto: MMC RTV SLO

Tožilstvo je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predlagalo dve leti zaporne kazni, za davčno utajo osem mesecev, za ponarejanje listin pa šest mesecev zaporne kazni oz. primerno enotno kazen.

Z zaslišanjem Mojce Blažič (ta je občasno pomagala pri vodenju računovodstva v Popovičevih družinskih podjetij BPC in Food Party) se je končal dokazni postopek, saj je sodni senat zavrnil predlog obrambe po imenovanju novega davčnega strokovnjaka in sestre obtoženega Laure Ban. Prav tako je senat zavrnil predlog obrambe za izločitev dokazov, zbranih na podlagi prisluhov, ter izločitev dokazov, ki so bili zaseženi nekdanjemu prokuristu družinskih lokalov Hrvoju Osivniku.

Kdo je listine podpisoval, Blažičeva ne ve
Blažičeva je v pričanju zatrdila, da je bila dokumentacija obeh podjetij natančno vodena. Sama je pripravljala obračun davka od dobička pravnih oseb in letna poročila, zaradi česar pa ni nikoli kontaktirala z obtoženim. Tega je na poslovnih listinah vpisovala kot direktorja, kdo je listine dejansko podpisoval, pa ni vedela. V letih 2000 in 2001, ko je imel Popovič prometno nesrečo, je lokale po njenih besedah vodil Osivnik, ki je iz lokalov tudi prinašal blagajniške trakove in zaključke.

Osivnik spremenil pričanje
Tožilec je v zaključni besedi poudaril, da tudi s ponovnim zaslišanjem nekdanjega prokurista ni bilo mogoče razčistiti, zakaj je med pričanjem v prvem procesu leta 2007 spremenil svoje mnenje. Ta je namreč, potem ko je policistom prinesel obremenilno dokumentacijo, med pričanjem nato zatrdil, da je kopije blagajniških trakov izdelal sam, v kar naj bi ga pregovorili policisti. Tožilstvo je na podlagi dokaznega postopka sklenilo, da je dokumentacija pristna.
Da sta podjetji BPC in Food Party izkazovali nižje prihodke, je potrdil sodni izvedenec davčne stroke Darko Končan. Glede vprašanja pristnosti podpisov Popoviča na poslovnih listinah pa je tožilec dejal, da se Osivnik s poslovno dokumentacijo ni ukvarjal, Blažičeva ali Banova pa po njegovem ne bi mogli na lastno pest ponarediti podpisa obtoženega.

Popovič: Politični nasprotniki pred volitvami vse sile uperili v tožilstvo
Obramba bo zaključno besedo prebrala 8. septembra. Popovič pa se je že odzval s pisno izjavo, v kateri opozarja, da so njegovi politični nasprotniki zaradi pomanjkanja političnih argumentov, s katerimi bi na prihajajočih lokalnih volitvah prepričali volilce, "vse sile in moči ter poznanstva uperili v tožilstvo in seveda posledično v sodišče".

Nadaljevanje sojenja z nestrpnostjo čaka, ker pa je nedolžen, se izida montiranega sodnega procesa proti njemu in njegovi družini ne boji, je še zapisal.