Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica RTV SLO za zdaj ne komentira kazenske ovadbe urednika osrednjih informativnih oddaj

Ena izmed novinark TV Slovenija je decembra lani zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja zoper urednika Jako Elikana podala prijavo na policijo. V sredo ga je policija na podlagi prijave tudi ovadila.

Elikan je v sporočilu medijem zapisal, da z ovadbo uradno še ni seznanjen. Po njegovih besedah se je prijava sodelavke nanašala na dogodek iz osrednje redakcije dnevno-informativnih oddaj Televizije Slovenija, kjer se uredniki in novinarji dogovarjajo o pripravi oddaj. Kot je zapisal, je 22. novembra lani na jutranjem uredniškem sestanku tekla razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki.

"Ena izmed novinark in voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: 'Kdaj bova pa midva občevala?'" Po Elikanovem mnenju je bilo očitno, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo oziroma pogovor.

Sorodna novica Urednik osrednjih informativnih oddaj na TV Slovenija ovaden zaradi šikaniranja na delovnem mestu

Kot dodaja, sta se nato s sodelavko ob prisotnosti sodelavcev o načrtovanih vsebinah pogovorila. "Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki in voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno." Elikan je ob tem dodal, da ni želel nikogar prizadeti.

"Uporabljena beseda občevati, ki pri delovanju občil ni neobičajna, je bila pri nadaljnji interpretaciji dogodka iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija in okoli nje," je zapisal Elikan. Zavrača očitek, da je koga šikaniral in dodaja, da je komunikacija v redakciji zaradi narave dela, kot so časovni in drugi pritiski, "pogosto dinamična". Dogodek sicer razume kot še enega v vrsti ravnanj, s katerimi po njegovih besedah del kolektiva nenehno ovira delo in kot izvajanje političnega pritiska. "Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno," še dodaja Elikan.

Elikan je v izjavi za medije sicer tudi zatrdil, da Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki je primer obravnaval, kršitev ali nepravilnosti ni ugotovil. Po naših informacijah ta izjava ne drži, saj postopek odbora še ni zaključen.

Iz RTV Slovenija so v četrtek sporočili, da kazenske ovadbe ne komentirajo, saj z njeno vsebino niso seznanjeni. Prav tako niso želeli komentirati internih postopkov, ki še niso končani.