Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta. Foto: MMC RTV SLO
Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta. Foto: MMC RTV SLO
Streljanje na Viču
Prizorišče torkovega streljanja. Storilec je žrtev pričakal. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Umrl ustreljeni direktor Kemijskega inštituta

Streljanje je preživel, zdravniki pa so se še tri dni borili za njegovo življenje. Okoli 13. ure je za posledicami strelnih ran v bolnišnici umrl, je potrdila policija.
Storilec in motiv dejanja še vedno nista znana. Nacionalni preiskovalni urad, ki je prevzel zadevo, javnost naproša za kakršne koli informacije, ki bi lahko pomagale v preiskavi.
Glede na dozdajšnje ugotovitve je storilec v torek nekaj pred 20. uro zvečer žrtev pričakal na parkirišču pred gostinskimi lokali v Ljubljani. Ko se je Jamnik pripeljal, domnevno na službeno novoletno večerjo, je vozilo zapustil in ga zaklenil, nato ga je neznanec ustrelil in zbežal.
Smrt so potrdili tudi na inštitutu, kjer so zaradi tragičnega dogodka "globoko užaloščeni in pretreseni".

Jamnik je življenje posvetil znanosti: leta 1994 je doktoriral na ljubljanski fakulteti za fiziko, nato pa se izpopolnjeval v tujini (na inštitutu Maxa Plancka v Stuttgartu, na univerzi Cornell ter v Los Alamos Laboratories v ZDA).

Za znanstveno udejstvovanje je prejel številne nagrade. Dobil je Prešernovo nagrado za diplomsko delo, Zoisovo priznanje za posebne dosežke ter dve zlati priznanji Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije.

Bil je član strokovne delovne skupne za spremembe zakona o raziskovalni dejavnosti, član strateškega sveta za razvoj pri GZS-ju ter član znanstvenih svetov in upravnih odborov na nekaj centrih odličnosti, navajajo na Kemijskem inštitutu.

Vodil ga je od leta 2008, najbolj znan dosežek v njegovem mandatu pa je nov Preglov raziskovalni center, kjer je na 4000 kvadratnih metrih raziskovalcem na voljo sodobna oprema, med drugim transmisijski elektronski mikroskop s kemijsko analizo.

"Izjemno sem ga cenil. Občudoval sem njegovo prodornost, ideje, sposobnost, da je znal povezovati specifičen svet znanosti in industrije. Imel je izjemno visoke cilje, najprej do sebe in tudi do drugih. Izjemno si je prizadeval, da utrdi položaj Kemijskega inštituta v svetovni znanstveni sferi. V vodenje inštituta je prinesel dinamiko. Bil je res izjemen sodelavec. Zelo ga bomo pogrešali," je ob izgubi izjavil akademik Janez Levec, predsednik upravnega odbora Kemijskega inštituta in njegov tesni sodelavec. "Imel je izjemne načrte in žal nam je, da ga je tako tragičen dogodek ustavil sredi njegove poti."

O svojih načrtih je med drugim govoril tudi v lanskem intervjuju za MMC.
Umrl ustreljeni direktor Kemijskega inštituta