Razmere v zaprtih vagonih so bile življenjsko ogrožajoče predvsem zaradi pomanjkanja kisika, razmočena glina na površju pa se je strdila in ustvarila nevarni oklep, so danes sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Po besedah tiskovne predstavnice Alenke Drenik, so bili tujci povsem prekriti z glino, tako da ni povsem jasno, kako so prišli do kisika. Tujce po njenih besedah sicer pogosto najdejo na tovornih vlakih, tudi tistih z glino, vendar se vedno nahajajo na vrhu.

Policiste in gasilce je presunilo, da je bilo med tujci kar 12 otrok, starih od pet do 14 let, ter tudi visoko noseča ženska.

Šlo je za državljane Iraka, Sirije, Irana in Afganistana, ki so se zakopani v glini poskušali izogniti mejnemu nadzoru in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Trije ljudje so potrebovali zdravniško pomoč, ki so jim jo zagotovili v brežiški bolnišnici.

Za azil niso zaprosili, predali so jih Hrvatom

Po besedah Drenikove je bila cilj tujcev verjetno Italija, kamor je bil tudi namenjen tovorni vlak. Ker za azil niso zaprosili, so bili takoj predani hrvaškim policistom, s katerimi slovenski policisti na meji skupaj izvajajo nadzor. Hrvaškim organom so po pregledu v bolnišnici predali tudi vse tri osebe, ki so potrebovale zdravniško pomoč.

Policistom postaje mejne policije Dobova so pri zahtevnem delu priskočili na pomoč brežiški policisti, na prošnjo za pomoč pri odpiranju vagonov in razsvetljevanju območja pa so se odzvali v Prostovoljnem gasilskem društvu Mihalovec. Pri iskanju ljudi v vagonih so sodelovali vodniki psov iz Zveze vodnikov reševalnih psov in Kinološke zveze Slovenije.

Prebežniki zakopani v glini