Spomenik revolucije na Trgu republike. Foto: Stranka SD
Spomenik revolucije na Trgu republike. Foto: Stranka SD

Ljubljanski policisti so bili zjutraj obveščeni o poškodbah na spomenikih. "Po do zdaj zbranih obvestilih in opravljenih ogledih krajev je ugotovljeno, da so za zdaj še neznani storilci preko noči na različnih lokacija po Ljubljani popisali šest spomenikov z različnimi vsebinami. Policisti o poškodovanjih še zbirajo obvestila, v vseh primerih je bilo obveščeno tožilstvo," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Spomenik Borisu Kidriču. Foto: Stranka SD
Spomenik Borisu Kidriču. Foto: Stranka SD

Glede na fotografije, ki jih je posredovala služba za odnose z javnostmi stranke SD, pa je razvidno, da so vandali z rdečim razpršilom oskrunili spomenik Borisu Kidriču, spomenik revolucije na Trgu republike, spominsko znamenje padlim v NOB-ju pred Gimnazijo Vič in na Barjanski cesti, spomenik Toniju Mrlaku ter spomenik talcem v Rožni dolini. Napisi na spomenikih izražajo protirevolucionarno in protijugoslovansko vsebino.

Spominsko znamenje padlim v NOB-ju pred Gimnazijo Vič. Foto: Stranka SD
Spominsko znamenje padlim v NOB-ju pred Gimnazijo Vič. Foto: Stranka SD

Obsodbe se vrstijo

Odzval se je predsednik republike Borut Pahor. "Skrunjenje spomenikov ni svoboda političnega izražanja, temveč je njeno ogrožanje. Pri tem ne gre samo za vandalizem v ožjem pomenu besede, ampak za nesprejemljivo in prepovedano obliko izražanja političnih prepričanj," je zapisal na svojem računu na Twitterju. Pozval je k vsesplošni strpnosti, ki omogoča, da svobodno izpovemo naša stališča, upoštevaje stališča in dostojanstvo drugih. Upa tudi, da bo pristojnim uspelo preiskati ta in podobne primere ter ukrepati.

Tudi z ministrstva za kulturo so sporočili, da obsojajo vandalizem, ki se je ponoči zgodil nad kulturno dediščino, med katero so spomeniki državnega in lokalnega pomena. Ob tem so dodali, da sanacija že poteka.

"Ne glede na prepričanja nihče nima pravice skruniti skupnega spomina, ki je naša skupna osnova za pogled v prihodnost. Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti," so v sporočilu za javnost zapisali v stranki SD. "Ob tem sprašujemo, v kakšni stiski so ljudje, ki načrtno oskrunijo spomenik človeka, ki je bil sestreljen med prevozom kruha in se je kot vojak JNA dogovarjal za prestop v vrste Teritorialne obrambe. Če je to dejanje klic na pomoč, potem javno sporočamo, da so naša vrata odprta za vse, ki jo potrebujejo. Drugače namreč ni mogoče razložiti skrunitve spomenika predsedniku prve slovenske vlade ali pa spomenika revolucije, ki je prinesla socialno, ekonomsko in narodno osvoboditev Slovencev."

Obsodbam so se pridružili v Levici. Kot so zapisali, oskrunjeni spomeniki predstavljajo tudi dosežke povojne Jugoslavije, ki je po njihovi oceni naredila izjemne korake na mnogih področjih, ki so nam lahko še danes v navdih. Zgodovinski prispevek Jugoslavije je za današnje življenje neizbrisen, saj še vedno uživamo delavske, stanovanjske, socialne pravice, prav tako so takrat bili vzpostavljeni temelji današnjega javnega zdravstva in šolstva, so spomnili.
"Seveda Jugoslavija ni bila brez notranjih nasprotij in storjenih napak. Toda namesto da bi razmišljanja o tem prepustili tistim, ki skrbijo za zgodovinski spomin, nekateri še kar vztrajajo v njegovem brisanju in mazanju, samo zato, da bi zasledovali svoje dandanašnje ozkogledne politične cilje," so kritični v Levici.

To ni prvič, da so se neznanci znesli nad spomeniki v prestolnici. Že štirikrat je bil namreč oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu.

Neznanci oskrunili šest spomenikov
Oskrunjeni spomeniki NOB-ja