Oskrunjeni spomenik Borisa Kidriča v Kidričevem. Foto: Uporabnik
Oskrunjeni spomenik Borisa Kidriča v Kidričevem. Foto: Uporabnik
Spomenika na podstavku sicer ni že osem let, saj je med novoletnimi prazniki 2010 bronasti doprsni kip politika nekdo odnesel, policiji pa storilca ni uspelo izslediti. Foto: Uporabnik

Potem ko so neznanci ponoči oskrunili spomenik Borisa Kidriča v Kidričevem, so si prizorišče ogledali tudi policisti.

Ker je komunalno podjetje nastavljeno svinjsko glavo do prihoda policistov že odstranilo s spomenika, policisti zdaj skrunitev obravnavajo zgolj kot kršitev javnega reda in miru, je za MMC poročal radijski dopisnik RTV Slovenija Danijel Poslek.

Spomenika na podstavku sicer ni že osem let, saj je med novoletnimi prazniki 2010 bronasti doprsni bronasti kip politika nekdo odnesel, policiji pa storilca ni uspelo izslediti.

Spomenik revolucionarju in predsedniku prve povojne slovenske vlade Borisu Kidriču, po katerem se kraj tudi imenuje, je pred tremi desetletji izdelal akademski kipar Viktor Gojkovič s Ptuja. To je bil eden prvih javnih spomenikov tega avtorja. Odkrili so ga aprila 1973.

Novi kip postavili pred Talum
Po omenjeni kraji so se maja leta 2011 v družbi Talum odločili postaviti nov kip, ker pa je "župan Občine Kidričevo zavrnil predlog za vrnitev kipa ob primerni skromni slovesnosti", so se v podjetju odločili, da ga postavijo pred svojo upravno stavbo, je takrat poročal STA.

"Pristati na tiho vračanje doprsnega kipa na njegovo prvotno mesto bi pomenilo, da se enačimo s tistimi, ki so ga na tiho in na skrivaj ukradli," so ob tem sporočili iz družbe, kjer so bili prepričani, da bo na novem mestu kip varen pred tatovi kovin, pa tudi pred "tatovi zgodovine".