Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

V objektu na Dobrni se je v nedeljo okoli 18. ure sproščal ogljikov monoksid. Gasilci so iz objekta umaknili 24 ljudi, ki jih je na kraju pregledala urgentna ekipa; 12 jih je kazalo znake zastrupitve oziroma so imeli povišano vrednost ogljikovega monoksida v krvi, zato so jih reševalci prepeljali v bolnišnico, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nujno medicinsko pomoč je občanom najprej zagotovila urgentna ekipa iz Celja, nato pa so jih reševalci iz Celja, Slovenske Bistrice in Velenja prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Celje in Slovenj Gradec ter v Urgentni center Maribor, so še sporočili z uprave.

V celjski bolnišnici so za Slovensko tiskovno agencijo povedali, da so v nedeljo sprejeli šest ljudi, ki so kazali znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom. "Tri osebe so že v nedeljo odpustili v domačo oskrbo. Tri osebe so ostale v bolnišnici na opazovanju in so jih v domačo oskrbo odpustili danes," so še dejali v bolnišnici.

V Univerzitetni klinični center Maribor pa so pripeljali tri zastrupljene, vse z minimalnimi znaki zastrupitve. Po začetni obravnavi in diagnostiki so jih brez simptomov odpustili v domačo oskrbo, so povedali v mariborski bolnišnici.

Kot so za STA povedali v slovenjgraški bolnišnici, so sprejeli tri osebe, vse pa so že odpustili v domačo oskrbo.

Družili so se v manjšem, neprezračenem prostoru

Policijska uprava Celje pa poroča o 11 zastrupljenih stanovalcih večstanovanjske hiše na Dobrni.

Predstavnica PU Celje Milena Trbulin je pojasnila, da so se stanovalci čez dan družili v manjšem, neprezračenem prostoru, kjer so kuhali in kadili.

Ogrevalni sistem naj ne bi bil vzrok zastrupitve. Gasilci namreč z meritvami niso potrdili prisotnosti ogljikovega monoksida v stavbi. Policisti vzrok še preiskujejo in nadaljujejo zbiranje obvestil. O ugotovitvah bodo obvestili okrožno državno tožilstvo.

V Dobrni se je zastrupilo 11 ljudi

Na Bovškem še štiri zastrupitve

Na območju Občine Bovec so se v noči s petka na soboto z ogljikovim monoksidom blažje zastrupili štirje ljudje, sporoča PU Nova Gorica. Moška, stara 54 in 39 let, ter ženski, stari 32 in 33 let, so bili v bivaku planinskega društva v Lepeni. Le eden izmed njih je bil z območja PU Nova Gorica, preostali od drugje. Na plinskem gorilniku so talili sneg za vodo, čez čas pa je posledično zmanjkalo kisika. Malo po polnoči jim je bila zaradi zastrupitve zagotovljena pomoč v tolminskem zdravstvenem domu, nato so bili prepeljani na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, iz katere so že odpuščeni. Policisti so zoper tri udeležence uvedli hitri postopek zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Ogljikov monoksid je smrtno nevaren

Sorodna novica "Lahko smo zastrupljeni, pa sploh ne vemo"

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so relativno pogoste, policija jih vsako leto obravnava več. Najpogostejši vzrok so neustrezno vzdrževane ogrevalne naprave ali pa nepravilno ravnanje z njimi.

Policija opozarja, da je treba grelna telesa pravilno vgraditi, redno in dobro vzdrževati in tudi z njimi pravilno ravnati. Pomembno je tudi ustrezno zračenje prostorov.

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, torej takrat, ko za gorenje ni dovolj kisika. To je izjemno nevaren plin, saj ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Nevarna je lahko že zelo majhna koncentracija (0,4 odstotka prostornine).

Pri blažjih oblikah zastrupitve se pojavijo slabše počutje, glavobol, utrujenost in nemoč. Pri hujših primerih se pojavljajo bruhanje, motnja vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti in težave z dihanjem.

Nevarno je, ker lahko ogljikov monoksid povzroči izgubo zavesti, še preden se človek težave zave in pokliče na pomoč.

Nevaren je tudi ogljikov dioksid, če ga je preveč. Tudi tega ne zaznamo, ob višjih koncentracijah pa onemogoča vnos zadostne količine kisika skozi pljuča. To se pogosto zgodi v vinskih kleteh ob vrenju mošta.