Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvotno sodbo celjskega okrožnega sodišča so namreč višji sodniki razveljavili, ker naj bi bilo premalo razjasnjeno, kaj se je usodnega dne dogajalo v kuhinji stanovanjske hiše pred tragedijo in kaj so tega dne videle priče, sosedje, na vrtu za hišo. Obramba se je na tokratno sodbo pritožila zaradi po njenem mnenju nepravilne kvalifikacije kaznivega dejanja, sama je namreč menila, da gre za uboj. Ob tem se je pritožila še, ker ji prvostopenjsko sodišče ni ugodilo pri angažiranju novih psihiatričnih izvedencev. A je višje sodišče menilo, da je pritožba neutemeljena, in je v celoti zavrnilo prvostopenjsko sodbo, poroča časnik Večer.

Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek je ob izreku kazni pojasnila, da je bil Vrščaj v času umora prišteven ter da je žrtev umoril premišljeno in na zahrbten način. Kot olajševalne okoliščine pri izreku kazni pa je omenila Vrščajevo nekaznovanost, njegovo mešano osebnostno motnjo. Hude poškodbe svoji mami, ki ga je med sporom s sosedom želela miriti in jo je odrinil, pri padcu pa si je zlomila roko, po oceni sodnice ni storil namerno, ampak ji je to naredil iz nezavestne malomarnosti. Zato mu je tokratno kazen znižala za tri mesece.

Večkrat je močno udaril soseda po glavi

Obdolženi Vrščaj je s prijateljem februarja 2020 prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri spravilu drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva.

Obdolženi je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi. Ta je zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Po dejanju se je Vrščaj odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Med akcijo so jih obvestili, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. Avstrijska policija je nato Vrščaja, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, da pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.

Prvo obsodbo mu je celjsko sodišče izreklo marca leta 2021, celjsko višje sodišče pa jo je razveljavilo novembra istega leta.