Tudi če se kanadsko sodišče na podlagi mednarodne tiralice odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima namreč 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje. Foto: BoBo
Tudi če se kanadsko sodišče na podlagi mednarodne tiralice odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima namreč 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje. Foto: BoBo
Slovenska vojska
Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. Foto: BoBo

Predsodno zaslišanje je namreč razpisano za 29. april, sodišče pa se bo o Wolfovi izročitvi Sloveniji na podlagi mednarodne tiralice odločalo šele 13. julija.

A ta se bo lahko na odločitev nato še pritožil, kar pomeni, da do izročitve do roka 10. avgusta, ko bo zastarala zadeva Patria, zelo verjetno ne bo prišlo.

Na prostost po plačilu varščine
Na kanadskem tožilstvu v Vancouvru primera za STA niso hoteli komentirati. Tožilka Deborah Strachan je le potrdila informacijo s sodnega tajništva vrhovnega sodišča kanadske province British Columbia o julijskem datumu razpisani obravnavi

Walterja Wolfa so kanadski policisti aretirali 20. januarja, sodnica Heather Holmes pa mu je teden dni pozneje odobrila 1,2 milijona dolarjev varščine.

Wolf je plačal potreben polog 200.000 dolarjev in na odločitev o izročitvi čaka na prostosti. Tudi če se sodišče odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje.

Izločen iz postopka, ker ni bil dosegljiv
Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Za prvoobtoženega Wolfganga Riedla so odločili, da je kriv po več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Walter Wolf je sicer tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe. Podobno kot trojica obsojenih v Sloveniji pa je menil, da gre za politično motiviran proces. Ob njegovem prijetju v Kanadi pa je njegov odvetnik sporočil, da je Wolf prepričan, da je slovenski zaporni nalog politično motiviran in da je t. i. afera Patria samo pretveza, je povedal odvetnik.

Walter Wolf se je rodil leta 1939 v Gradcu nemškemu očetu in slovenski materi. Del otroštva je preživel v Mariboru. Leta 1960 se je preselil v Kanado, kjer si je z naftnimi posli prislužil veliko premoženje. Svetovno znan je postal v 70. letih minulega stoletja s svojo ekipo v tekmovanju formule ena.