Zasežena lovska puška Foto: PP Rače
Zasežena lovska puška Foto: PP Rače


Policisti iz Rač obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, ki sta ga v sostorilstvu utemeljeno osumljena moška, stara 68 in 76 let z območja Starš.
Lastnik osem let starega psa mešanca, ki ni bil čipiran niti cepljen, je nagovoril 76-letnega člana ene izmed lovskih družin, da je v soboto zjutraj prišel na dvorišče stanovanjske hiše, kjer prebiva lastnik, in žival z lovsko puško dvakrat ustrelil ter jo tako na krut način ubil.

Občani, ki so slišali strele in cviljenje psa, so o tem takoj obvestili policiste, ti pa so takoj ukrepali in 76-letniku odvzeli prostost ter ga pridržali.

V času pridržanja so pridobili odredbo za hišno preiskavo na njegovem domu, med katero so mu zasegli tri lovske puške in več kot 600 kosov streliva, ki ga legalno poseduje, saj ima izdano orožno listino. Zasegli so mu tudi lovsko puško, s katero je psa pokončal, ki jo bodo skupaj s kazensko ovadbo poslali na pristojno tožilstvo.

Preostalo zaseženo orožje in strelivo bodo posredovali Upravni enoti Maribor, ki ji bodo v skladu z zakonom o orožju predlagali odvzem vsega orožja, streliva in orožne listine.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da je lastnik psa že v petek, dan pred ustrelitvijo skopal jamo, v katero je po uboju zakopal pasji kadaver. Na kraju dogodka so opravili ogled, kadaver psa pa je prevzel veterinarski nacionalni inštitut, ki bo opravil obdukcijo. Ob tem so policisti zoper 76-letnega osumljenca zaradi kršitve zakona o orožju uvedli tudi prekrškovni postopek, saj je z lovsko puško streljal zunaj lovišča.