Odvetnik Franci Matoz meni, da je država objektivno odgovorna za smrt 26-letnega zapornika. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnik Franci Matoz meni, da je država objektivno odgovorna za smrt 26-letnega zapornika. Foto: MMC RTV SLO
Matoz je dejal, da ga je okoli 340 obsojencev iz zapora na Dobu zaprosilo, naj jih zastopa v uveljavljanju odškodnine zaradi nehumanega prestajanja zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Zaporniki bodo tožili zaradi neznosnih razmer

Koprski odvetnik meni, da je država objektivno odgovorna za smrt 26-letnika, saj bi mu morala zagotoviti varno prestajanje kazni. Odškodninski zahtevek proti državi bo po njegovih besedah med 50.000 in 60.000 evrov.

Kot je dejal Matoz, je bil obsojenec v zaporu izpostavljen nasilju, država pa tega ni preprečila. Dejal je, da je obsojenca to pripeljalo do neke točke, ko je segel po svojem življenju.

Mati opozarjala na pokojnikovo stanje
Naj spomnimo, da je 26-letnik, ki je zaporno kazen prestajal zaradi protipravnega odvzema prostosti, povzročitve poškodb in poskusa posilstva, samomor storil prejšnji četrtek, ko je rjuho privezal na vodovodno cev in se obesil. Zdravnica je ugotovila, da je samomor posledica depresivnega sindroma in odvisnosti od heroina.

Pokojnikova mati je že pred dogodkom opozarjala na sinovo duševno nestabilnost, zato je proti direktorju zapora Jožetu Podržaju vložila kazensko ovadbo.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je v ponedeljek imenoval tričlansko komisijo, sestavljeno iz delavcev generalnega urada, ki bo raziskala okoliščine smrti obsojenca v zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu.

.

S 400 zaporniki v boj za bolj human zapor
Poleg tega je Matoz napovedal, da bo zaradi nehumanega prestajanja kazni državo tožilo okoli 400 zapornikov. Kot je namreč pojasnil, se je organiziralo okoli 340 obsojencev v zaporu na Dobu in ga zaprosilo, naj jih zastopa v uveljavljanju odškodnine zaradi "kršitve osebnostnih pravic - zaradi nehumanega prestajanja zaporne kazni". Zastopanje je sprejel, trenutno pa končuje z zbiranjem potrebne dokumentacije oz. podatkov o razmerah v zaporih.

Poudaril je, da je danes prejel več klicev tudi iz drugih zaporov, kjer so razmere podobne. Tako pričakuje, da bo skupno število zapornikov, ki bodo tožili državo, okoli 400. Kot je dejal, pa je komuniciranje z zaporniki zaradi pravil nekoliko oteženo - pisemske pošiljke namreč potujejo malo počasneje, je pojasnil.

Odškodninski zahtevki v višini 5.000 evrov
Po njegovih besedah bodo odškodninski zahtevki znašali 5.000 evrov, v nekaterih primerih bodo lahko tudi nižji - odvisno od časa prestajanja kazni v določenih razmerah. Poudaril pa je, da so v večini zahtevki povezani s primeri, ko je v eni sobi nameščenih tudi po 15 ali več zapornikov.

Zaporniki bodo tožili zaradi neznosnih razmer