Zapor na Dobu je zaseden skoraj 200-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
Zapor na Dobu je zaseden skoraj 200-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
Zapor
V zadnjih treh tednih je odškodninske zahtevke vložilo že več kot 300 kaznjencev. Foto: MMC RTV SLO
Zaporniki bodo tožili državo

Da slovenski zapori pokajo po šivih, že dalj časa opozarja strokovna javnost, zaporniki in vodstvo zaporov, zapor na Dobu pa je skoraj 200-odstotno zaseden. Trenutno je tam zaprtih 438 kaznjencev, prostora pa je za 233 kaznjencev.

Odvetnik zapornikov Franci Matoz je napovedal, da bo najprej vložil odškodninske zahtevke zaradi tega, ker zaporniki prestajajo kazen v nehumanih bivalnih razmerah, ki ne zagotavljajo zakonsko postavljenih meril. Vsak odškodninski zahtevek naj bi znašal okoli 5.000 evrov, poroča TV Slovenija. V zadnjih treh tednih je bilo tako vloženih že več kot 300 odškodninskih zahtevkov.


Izboljšanje razmer na Dobu najprej konec prihodnjega leta
Boštjan Škrlec, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, je dejal, da bi se v postopkih uspelo najti elemente, ki bi bili podlaga za tožbo, in najti način, kako odpraviti nepravilnosti, na katere bi se tožba nanašala. Ministrstvo za pravosodje napoveduje izboljšanje razmer na Dobu. Javni razpis za obnovo je že končan, pogodba za obnovitvena dela pa naj bi bila podpisana v kratkem. Če bo vse po sreči, bi bil prvi del obnove lahko končan do konca prihodnjega leta, s čimer se bodo povečale kapacitete in izboljšale razmere za bivanje.

Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo meni, da so očitki zaprtih upravičeni, saj se je v zadnjih letih število zaprtih podvojilo.

Zaporniki bodo tožili državo