Krašovec naj bi si želel, da bi bil postopek obnove zakonit. Foto: BoBo
Krašovec naj bi si želel, da bi bil postopek obnove zakonit. Foto: BoBo

Po Hribarjevih besedah, sta se s Krašovcem srečala junija 2009 in ta mu je takrat povedal, da imajo težave z Vegradom, ki je obnavljal dvorec Betnava. Krašovec je, sodeč po Hribarjevem pričanju, še dejal, da si želi, da bi vse potekalo zakonito.

Hribar je tudi povedal, da ima občutek, da je Vegrad izigraval družbo Betnava oz. jo je "postavljal v situacijo izsiljevanja" pri obnovi dvorca. Ob tem je zatrdil, da on in njegove sodelavke niso nikoli dali obljube, da je mogoče vložiti zahtevek za pridobitev evropskih sredstev na podlagi lažnih podatkov o opravljenih delih na gradbišču.

Izdali fiktivne račune
Poročali smo, da je nekdanja direktorica Betnave Dragica Marinič junija 2009 na gospodarsko ministrstvo poslala prošnjo za preložitev črpanja evropskih sredstev v znesku 1,7 milijona evrov na leto 2010, saj so zamujali z obnovo.

Ministrstvo pa je to prošnjo zavrnilo. Ko je štiri mesece pozneje poslala zahtevek za izplačilo evropskih sredstev, Mariničeva ni priložila originalnih računov, dokumentacija pa je bila ponarejena. Gospodarsko ministrstvo je potem spregledalo, da iz družbe Betnava niso poslali izvirnih računov. Ker se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, je morala mariborska nadškofija pozneje ta denar vrniti, primer pa je prišel tudi v roke tožilcev, ki se je končal z nedavno obsodbo Hilde Tovšak.