Na sojenju je tokrat navzoč le Jože Zagožen. Foto: BoBo
Na sojenju je tokrat navzoč le Jože Zagožen. Foto: BoBo

Na sodišče je prišel le eden izmed petih obtoženih, nekdanji prvi mož HSE-ja, Jože Zagožen. Predsednik vlade Janez Janša je svoj izostanek opravičil z nujnimi in neodložljivimi sestanki v zvezi s pripravo na sejo Evropskega sveta, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je izostanek zaradi poslovnega srečanja opravičil že prejšnji teden, brigadir Tone Krkovič in poslovnež Walter Wolf pa opravičil nista poslala.

Za Wolfa tožilec predlagal pripor
Wolfov odvetnik Andrej Kac je prejšnji ponedeljek na sodišču povedal, da je Wolf odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je zato prepričan, da je Wolf begosumen, in je predlagal odreditev pripora. Okrajna sodnica Barbara Klajnšek o predlogu še ni odločila.

Branje listinske dokumentacije
Sicer pa je Klajnškova danes prebirala listine, med drugim dopis slovenskega vrhovnega državnega tožilstva, naslovljen na Eurojust, za pridobitev določene dokumentacije, med drugim svetovalne pogodbe med Patrio in podjetjem RHG.

Tožilstvo v dopisu navaja, da obstaja sum kaznivega dejanja v postopku nabave osemkolesnih oklepnikov, saj da naj bi bila Patria na razpisu obravnavana privilegirano. Zatem je Klajnškova prebrala tudi dopis iz urada finskega generalnega državnega tožilca tedanji slovenski generalni državni tožilki Barbari Brezigar o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine.

Sojenje traja že več kot eno leto
Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.