Shema domnevnega denarnega toka, ki ga želi dokazati tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO
Shema domnevnega denarnega toka, ki ga želi dokazati tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO

V sodne klopi so tako sedli obtoženi Jože Zagožen, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Janez Janša se je za neudeležbo opravičil, Tone Krkovič pa ne. Njegov zagovornik Jože Hribernik je že pred časom objavil javno protestno pismo, s katerim je napovedal neudeležbo obeh na sojenjih do sklepnih dejanj.
Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je kljub temu nadaljevala branje dokaznih postopkov oziroma kratkega povzetka vsebine listin, kot se je izrazila.

Tajec pričakoval 700.000 evrov?
Klajnškova je tako med drugim prebrala obvestilo Tajca Apichata Sirithaporna, ki ga je ta naslovil na UniCredit Bank Austria, da od podjetja ICB, ki je v lasti prvoobtoženega v avstrijskem procesu Patria Wolfganga Riedla, pričakuje nakazilo skoraj 700.000 evrov. Danes prebrani dokumenti omenjajo tudi transakcije med Wolfom in Sirithapornom, med drugim znano predajo 900.000 evrov v aktovki na dunajskem letališču.

Klajnškova je nato ob pomoči strokovnega sodelavca sodišča nadaljevala z branjem zaseženih elektronskih sporočil med Riedlom in uslužbencem Patrie Reijom Niittynenom o domnevnih provizijah. V enem izmed sporočil je Riedl spraševal Niittynena, ali je "nakazal znesek", saj naj bi Wolf zahteval izplačilo.
Pozneje naj bi se po Riedlovih zapisih Wolf in Zagožen sama odpravila na Dunaj po ta denar. "Prepričana sta, da Patria zavrača izplačila," še piše v elektronskem sporočilu, ki ga je Riedl napisal Niittynenu. Dunajski zvezni kriminalistični urad je tukaj dopisal, da "utemeljeno sumijo, da je bil del denarja namenjen Zagožnu in njegovi organizaciji". Riedl je bil pred slovenskim sodiščem že zaslišan, vendar zaradi odprtega postopka v Avstriji na vprašanja ni želel odgovarjati. Zaslišanje Niittynena je predvideno za 9. oktober.

Jože Zagožen se je na navedeno zvečer odzval s sporočilom za javnost. V njem poudarja, da je Walter Wolf že na razpravi podal izjavo, da z njim nikoli ni bil zunaj Slovenije in da je tudi Riedel na zaslišanju "dejal, da Wolf in Zagožen nista v začetku februarja 2007 prišla na Dunaj, čeprav je Reiju Nittynenu napovedal njun prihod v elektronskem sporočilu". Tudi službeni in zasebni urniki dokazujejo, da takrat ni bil na Dunaju, prav tako tega ni v obtožnem predlogu, še navaja Zagožen.

Sojenje se je začelo pred letom dni
Sojenje slovenski peterici obtoženih - predsedniku vlade in SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu - se je na okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani.

Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.