Švigelj je tudi pojasnil, da je dan, preden je izvedel za zgodbo s kalijem, ob popoldanskem raportu gledal EKG-posnetke omenjenega bolnika. Kot je opisal, se je takrat na raportu pošalil, da
Švigelj je tudi pojasnil, da je dan, preden je izvedel za zgodbo s kalijem, ob popoldanskem raportu gledal EKG-posnetke omenjenega bolnika. Kot je opisal, se je takrat na raportu pošalil, da "tako pa zdravi Kevorkian" (ameriški zdravnik Jack Kevorkian je bolnikom pomagal pri samomoru tako, da jim je vbrizgal kalijev klorid), a ta izjava po njegovih besedah "nekaterim na raportu ni ustrezala in se ji niso smejali". Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Zdravnica Ajša Ana Repar Artač, v času dogodka je delala kot specializantka, je po smrti bolnika s kalijem 16. decembra 2014 povprašala Radana, zakaj je bolnik umrl. Po njenih besedah ji je ta odvrnil, da je bolniku zvišal morfij in nato dal kalij.

Repar Artačeva je o tem obvestila svojo mentorico Branko Ožek, ki je prav tako pričala. Čeprav šokirana in ker je Radanu popolnoma zaupala, je bila prepričana, da ga je specializantka napačno razumela. Zato jo je prosila, naj tega nikomur ne pove.

Nezaupanje na kliniki
Ožekova je naslednji dan šla do Radana, ki ji je potrdil, da je bolniku dal kalij. Prosila ga je, da tega nikoli več ne naredi, a tega zagotovila ni dobila, je pojasnila. Nato je zgodbo povedala tudi predstojniku intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorju Šviglju.

Ta je po tem, ko mu je Ožekova povedala za Radanovo izpovedbo, šel do njega in ga povprašal, zakaj je to storil. Tudi njemu je Radan dejal, da ni več mogel gledati, kako bolnik trpi. Dodal je, da je imel priložnost iti do vodje oddelka Bojane Žvan in ji povedati, "ampak nekega zaupanja nisem imel, da bi se kaj premaknilo". Zato je povedal strokovnemu direktorju nevrološke klinike Davidu Vodušku.

Po Radanovi izpovedi obvestil policijo
Po Voduškovih besedah pa je takoj, ko mu je Švigelj povedal za pripetljaj s kalijem, šel na oddelek, kjer je srečal Radana. Ta mu je zgodbo potrdil, zato ga je Vodušek zaprosil, naj mu dogodek pisno popiše v elektronskem sporočilu, ga poslal domov ter mu pojasnil, da ne sme več delati z bolniki.

Kot je pojasnil Vodušek, je še tisto popoldne podal prijavo na policijo. Predtem pa ga je po telefonu poklical neznanec in mu zapovedal, naj do 19.30 prekliče Radanov suspenz, sicer da "bo to obžaloval".

Zvečer je Vodušek poklical Radana in ga povprašal o okoliščinah tega klica. Pojasnil je, da mu je Radan v tem pogovoru dejal, da mu je poslal elektronsko pošto in v njem spremenil zgodbo, češ da kalij ni tekel v bolnika in da je bil to le protest zaradi razmer na oddelku. Takšnemu pojasnilu, da je Radan to storil iz protesta, pa Vodušek težko verjame, je še dejal sodišču.