Osumljenci so na sojenje prišli v številčnem policijskem spremstvu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar Foto:
Osumljenci so na sojenje prišli v številčnem policijskem spremstvu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar Foto:
Balkanski bojevnik
Sojenje bo potekalo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih, s sodišča pa so sporočili, da bodo ob teh dneh veljali poostreni varnostni ukrepi. Foto: MMC RTV SLO
Balkanski bojevnik - dodatna varnost na sojenju
»Balkanski bojevniki« na sodišču
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik

Na sodišču je zasedal 8-članski sodni senat in dve tožilki, prisotnih pa je bilo tudi 16 obtožencev in 17 odvetnikov. Skupina osumljencev je sicer obtožena neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, hudodelskega združevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa z mamili.

Vodja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajner je sodišču predlagala, da zahtevo obrambe za izločitev vseh dokazov zavrne še pred začetkom glavne obravnave. Višje sodišče je namreč še pred začetkom sodnega postopka o vseh predlogih obrambe že odločilo. Žgajnarjeva je zavrnila tudi očitke o nezakonitosti postopkov v Urugvaju in Italiji.

Drugi odvetnik Dragana Tošića Marko Bošnjak pa je ob tem spomnil, da je vrhovno sodišče v mnenju sporočilo, da bo treba okoliščine pridobivanja nekaterih dokazov še ugotoviti, zato senat na tej točki še ne more odločati o predlogih obrambe.

"Dokazi so pridobljeni nezakonito"
Zagovornik Tošića Luka Zajc je namreč podal zahtevo za izločitev določenih dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito. Pojasnil je, da so jih deloma spodbijali že pri ugovorih na obtožnico.

Kot je pojasnil Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin, poleg tega obramba sumi, da si preiskovalna sodnica ni vzela dovolj časa, da bi pregledala tožilski predlog o izdaji odredbe za prisluhe, kar naj bi dokazovale slovnične in sintaktične napake v odredbi, ki naj bi bile identične tistim v tožilskem spisu. Sodnica naj bi tega le kopirala in ga nato v istem dnevu v obliki odredbe poslala policiji, čeprav je bil predlog dolg 14 strani.

Dvomi o izvajanju prisluškovanja
Obramba je pojasnila, da so nedovoljeni vsi dokazi, ki so bili pridobljeni s prisluškovanjem in so jih posredovali srbski organi, saj naj bi bili že po srbski zakonodaji pridobljeni nezakonito. Pri tem navajajo, da je v Srbiji postopek proti obdolžencem v akciji Balkanski bojevnik začasno ustavljen, ker se ugotavlja, kdo je prisluškovanje Željku Vujanoviću izvajal, saj naj bi ga izvajala kar ameriška DEA (Drug Enforcement Agency). Poleg tega naj bi prisluškovanja trajala neprimerno dolgo, v italijanskih tožilskih spisih pa ni bilo priloženih nobenih sodnih odredb, ki bi jih utemeljevale.

To naj bi nakazovalo, da teh odredb ni oz. so tako pomanjkljive, da na sodišču ne bi zdržale. Navedli so še dvom o telefonskih številkah, ki naj niti ne bi bile iz omrežij italijanskih operaterjev.

Obramba: Urugvajske oblasti niso spoštovale postopka
Poleg tega zagovorniki obtoženih menijo, da urugvajske oblasti pri pregledu jahte v lasti Anastazija Martinčića, na kateri so odkrili večje količine kokaina, niso spoštovale postopka, saj ga o preiskavi niso obvestile, čeprav bi moral biti prisoten. Zato zahtevajo tudi izločitev vseh dokazov iz t. i. Urugvajskega spisa.

Slovenski policiji očitajo tudi, da so od Simobila protipravno pridobili Tošićevo številko, saj zanjo niso dobili sodne odredbe, številka pa ni bila javno objavljena. Ugovori Tošićevih odvetnikov sicer niso novi, večino so jih namreč podali že lani.

Dragan Tošić naj bi vodil slovenski del narkokartela Darka Šarića
25. maja lani je policija opravila več kot 30 hišnih preiskav in poleg Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela Darka Šariča, priprla še trinajst njegovih pomagačev, je za Radio Slovenija poročal Robert Škerjanec. Devet osumljencev je po končanih zaslišanjih končalo v priporu, trije v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker ni bilo pripornih razlogov.

Odvetniki so se ves čas trudili s pritožbami doseči izpustitev osumljencev iz pripora, julija lani so celo podali zahtevo za varstvo zakonitosti, a jim vrhovno sodišče ni ugodilo. Tožilstvo je prepričano, da ima v rokah dovolj dokazov, pri njihovem zbiranju pa so jim pomagali tudi Italijani, Srbi in Američani.

Obramba: Očitki tožilstva so le skupek špekulacij
Obramba po drugi strani trdi, da so očitki tožilstva le skupek špekulacij in domnev, obtožnica pa da vsebuje nekonkretizirane očitke in se ključno opira na dokaze, ki so bili pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Najbolj sporna naj bi bila prisluškovanja iz Srbije, obramba pa trdi tudi, da policija pri obtožencih ni našla niti grama droge ali kakršnih koli pisnih dokazov o dogovarjanju za preprodajo drog.

Sojenje bo potekalo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih, iz sodišča pa so sporočili, da bodo ob teh dneh veljali poostreni varnostni ukrepi.

Balkanski bojevnik - dodatna varnost na sojenju
»Balkanski bojevniki« na sodišču
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik